ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ
Επιβεβαιώνεται πλήρως το ότι αφορά το "σπάσιμο" της ρωσικής πρότασης για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η ιδιωτική ρωσική εταιρεία Sintez, που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ μπορεί να καταθέσει πρόταση μόνο για την δεύτερη, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για την Gazprom στην ΔΕΠΑ....
Σε ανακοίνωσή της η Sintez που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ομίλου ΔΕΠΑ, αναφέρει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές μέλλον «ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης».
Αν επιβεβαιωθεί ένα σενάριο που θέλει την ΔΕΣΦΑ να καταλήγει στην αζερική SOCAR (προφανώς εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα μονοπωλίου!) φαίνεται ότι μάλλον υπάρχει συμφωνία κυρίων για να μοιραστεί σε Ρωσία και ... ΗΠΑ, αφού πρακτικά πίσω από την SOCAR βρίσκονται οι Αμερικανοί.
Σε δημοσίευμα του το Dow Jones Newswires σχολιάζει πως η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, που στόχο έχει να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να μειώσει το φορτίο του χρέους.
Πάντως, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα πάρουν μια καλή προσφορά από τη Sintez για τη ΔΕΣΦΑ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέλιος Σταυρίδης δήλωσε ότι «ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ πωλούνται μαζί αλλά και ξεχωριστά», για να μην αποκλείσει άλλους υποψήφιους επενδυτές, όπως οι Αζέροι, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μία από τις δύο εταιρείες.
Όσον αφορά στη Gazprom υπενθυμίζεται ότι ο «ισχυρός άνδρας» της, Αλεξέι Μίλερ, έχει επισκεφτεί την Αθήνα τρεις φορές τους τελευταίους μήνες. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στις τελευταίες διαβουλεύσεις του κ. Μίλερ με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη Τρίτη, η απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς ελαχιστοποιήθηκε και όλα δείχνουν ότι η Gazprom είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
Ο κ. Μίλερ και οι συνεργάτες του έχουν τηρήσει μια πολύ σκληρή διαπραγματευτική στάση σε ό,τι αφορά το περίγραμμα των συμβατικών κειμένων στα οποία θα αποτυπωθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης αερίου. Αυτό που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί είναι το ύψος του τιμήματος.
Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Αθήνα αναμένει μια υψηλή προσφορά, ανάλογη της αρχικής πρότασης των Ρώσων της Gazprom. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...