Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δήμοι: Τζιπ, πούρα και «χρυσά» έργα ακόμη και επί μνημονίου

Την πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα έτη 2011, 2012 και 2013  της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Όπως προκύπτει  από τις 800 υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος σε δήμους και υπουργεία, από τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν χαθεί τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, οι σπατάλες και σε πολλές περιπτώσεις η διαφθορά,  καλά κρατούσαν ακόμη και τα χρόνια του μνημονίου....

Είναι  χαρακτηριστικό ότι τέσσερις δήμοι στους νόμους Ιωαννίνων, Δράμας, Γρεβενών και Άρτας αγόρασαν αυτό το διάστημα πολυτελή τζιπ 4×4 συνολικής δαπάνης 101.000 ευρώ, φαινομενικά για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους,  ουσιαστικά για τους ίδιους τους δημάρχους.  Πιο «θεριακλήδες» στη νότιο Ελλάδα, όπου δύο δήμοι (στο Ηράκλειο και τη Ρόδο) αγόρασαν πούρα συνολικής αξίας 12.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις!
Στις Κυκλάδες, σε κοσμικό νησί, σε έργο ασφαλτόστρωσης, ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ έγινε κατάτμηση για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος, ενώ σε νομό της Βόρειας Ελλάδας στον ένα δήμο έγινε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για να χτιστεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και στον άλλο για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γήπεδο με συνολικό κόστος 500.000 ευρώ.
Επιπλέον, από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι πάνω από 100 δήμοι σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε παράνομες προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και πολιτών άνω των 65 ετών, έβγαζαν πλασματικές υπερωρίες, ενώ έδιναν δώρο θέρους σε υπαλλήλους που είχαν συνταξιοδοτηθεί.
«Στον εισαγγελέα όλες οι υποθέσεις»
Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι έγιναν προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων σε χρονικά διαστήματα που όμως είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, όπως επίσης και προσλήψεις για πάνω από 24 μήνες με παρατυπίες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις.
Παράλληλα, σχεδόν όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε υψηλές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών, χωρίς τιμολόγηση σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες, ενώ τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου ξόδεψε 100.000 ευρώ για αγορές αναμνηστικών δώρων και αποστολές ακριβών δώρων και ποτών για λογαριασμό της πρυτανικής αρχής. Επίσης, εκδόθηκε βιβλίο γνωστού καθηγητή του ίδιου ΑΕΙ συνολικού κόστους 10.000 ευρώ
«Όλες οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διαφθοράς θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα», διαμηνύει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.  Σταϊκούρας, καθώς όλες οι υποθέσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.
Διαβάστε επίσης
Ρακιντζής: Θερμοκήπια διαφθοράς οι ΟΤΑ
Ασκούνης: Παραπλανητική η εντύπωση οτι οι αιρετοί φταίνε για την κρίση
Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ και πάλι οι αιρετοί
ΕΛ.ΑΣ: Στην Αυτοδιοίκηση τα «σκήπτρα» της διαφθοράς το 2012
ΣΔΟΕ: «Φύλλο και φτερό» τα πόθεν έσχες αιρετών της τελευταίας 10ετίας
ΚΕΔΕ: Ελάχιστες οι περιπτώσεις διαφθοράς στους δήμους
Συντάξεις «μαϊμού»: 92 πρώην δήμαρχοι και νομάρχες στη λίστα

ΣΔΟΕ: Ιστορίες διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ελεγκτικό: Έτσι «πετούν» τα έσοδα τους οι δήμοι
Δήμαρχοι και στελέχη του Δημοσίου με «μαύρα» πόθεν έσχες
Ελεγκτικό: Τζιπ, πούρα και «χρυσές» κηδείες στους ΟΤΑ
ΓΚΑΛΟΠ: «ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
ΓΚΑΛΟΠ-ΟΤΑ: ΦΤΑΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΚΑ»
ΟΤΑ: Ομερτά από αιρετούς, συναδέλφους σε επίορκους υπαλλήλους
Ρακιντζής: Πρωτιά σε διαφθορά, ατιμωρησία για ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία
Ρακιντζής: Καταπολέμηση της διαφθοράς μόνο με λειτουργία Δικαιοσύνης
Στο «στόχαστρο» ΣΔΟΕ αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ
Στασινόπουλος: Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους στους αιρετούς
«Black list» 105 αιρετών από το ΣΔΟΕ
ΚΕΔΕ σε ΣΔΟΕ: Άμεση διαλεύκανση των υποθέσεών μας
ΚΕΔΕ: Οι διαρροές εξυπηρετούν λογικές διαπόμπευσης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...