Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τιμές «πλανητάρχη» για τον Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο Ομπάμα - «Τουρκοκρατείται» η Ουάσινγκτον



Τα κλειδιά του Λευκού Οίκου «παρέδωσε» ο Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο τελευταίος θα περάσει επτά ώρες με τον Αμερικανό πρόεδρο, ως να είναι ηγέτης υπερδύναμης, γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο προσωπικό του ιστολόγιο.


Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στο Λευκό Οίκο στις 9.50 το πρωί τοπική ώρα και θα παραμείνει εκεί 3 ώρες και 20 λεπτά. Θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο στις 6.30 μ.μ. για να παραστεί σε τρίωρο δείπνο εργασίας, το οποίο παραθέτει προς τιμή του στην επίσημη προεδρική κατοικία ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον τόνισαν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επεφύλαξε τέτοιες τιμές ούτε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος είναι ο πιο στενός του σύμμαχος και εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να καλύπτει τα λάθη και τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν σε θέματα που αφορούν τη Συρία, το Ιράν και τη Χαμάς. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει να επισκεφθεί τη Γάζα, και ενώ γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Ομπάμα τον έχει παρακαλέσει προσωπικά να ακυρώσει την επίσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί οτι μετά την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, το μεσημέρι, θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα του παραθέσει γεύμα. Ο κ. Κέρι θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η αίσθηση που έχουμε όσοι διαμένουμε στην Ουάσιγκτον είναι ότι η πόλη «τουρκοκρατείται» σήμερα, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου. Μαζί με τον κ. Ερντογάν έχουν καταφθάσει υπουργοί, 65 διπλωμάτες, 150 επιχειρηματίες και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ έχουν συρρεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα και πολλοί Τουρκο-Αμερικανοί, που συμμετείχαν και στην τελετή των εγκαινίων του Ισλαμικού Κέντρου στην Πολιτεία του Μέριλαντ.

Την Παρασκευή ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σε Ινστιτούτο τουρκικών συμφερόντων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Σαν Φρανσίσκο, όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς επιχειρηματίες. Εκεί θα γίνει και η συνάντησή του με τον πνευματικό του σύμβουλο, Γκιουλέν, ο οποίος χαρακτηρίζεται επικίνδυνος και ακραίος ισλαμιστής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...