Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με διαχωρισμό σε 3 εταιρίες


ΤΟ «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε τρεις εταιρίες, κάθε μία από τις οποίες θα πάρει ξεχωριστά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης εταιρίας της χώρας που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση.
Το σχέδιο, που έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015 αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ήδη εστάλη προς έγκριση, με επιστολή που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, στον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα, Ματίας Μορς....


Στόχος του  σχεδίου, που έχει τρεις άξονες, όπως περιγράφεται στην επιστολή προς τον κ. Μορς, είναι η προετοιμασία της ΔΕΗ για την αποκρατικοποίησής της και ταυτόχρονα η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Το σχέδιο  προβλέπει:

Πρώτον: Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ, της κατά 100% θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και την ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για την εταιρία που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του δικτύου υψηλής τάσης και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το  τέλος του 2013, θα αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής που θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49%, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα θα αναλάβει το management. Η διαδικασία αυτή θα κινηθεί από την ίδια  τη ΔΕΗ. Στην επόμενη φάση, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, ο επενδυτής θα έχει την υποχρέωση να αυξήσει τη συμμετοχή του στον ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου εξαγοράζοντας το υπόλοιπο των μετοχών της ΔΕΗ. Το Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το 33%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπεται πως εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις της διαδικασίας.
Δεύτερον: Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρισμού στην οποία θα εισφερθεί το 30% των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Στην νέα εταιρία θα μεταβιβαστούν (το σχέδιο της κυβέρνησης αναφέρεται σε αποεπένδυση) λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης η νέα εταιρία θα έχει αναλογική πρόσβαση σε αποθέματα λιγνίτη σε ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, καθώς και το 30% του πελατολογίου της σημερινής επιχείρησης.
Το ακριβές δυναμικό της νέας εταιρίας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, ενώ έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογος παγίων της ΔΕΗ.
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015.
΄Όπως σημειώνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιλογή του 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ που θα δοθεί στην νέα εταιρία θα ληφθεί υπόψη μεταξύ άλλων και η απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και οι όποιες νέες μονάδες, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα  εταιρία  προβλέπεται εξάλλου να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Έτσι το παραγωγικό μίγμα θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρίας.
Η νέα εταιρία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Τρίτον: Αποκρατικοποίηση της ίδιας της μητρικής ΔΕΗ, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση του 30% των δραστηριοτήτων της. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατεθούν σε στρατηγικό επενδυτή μετοχές που  αντιπροσωπεύουν το 17%, το οποίο σήμερα κατέχει το ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προεργασία για όλα αυτά θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στην νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία για τη μητρική ΔΕΗ αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015.
Το όλο σχέδιο προβλέπεται από την κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Σημειώνεται, δε, ότι πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και ρυθμιστικό επίπεδο και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί η προώθηση σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων.
                                                                                       Πηνελόπη Μητρούλια

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...