Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η λάσπη της παραλίας του Στρατωνίου

Η ... λάσπη στη Τρικλοποδιά

 Μεγάλη μας "τιμή" που το protagon.gr και η κυρία Χριστίνα Ταχιάου ασχολήθηκαν με το θέμα που έχει προκύψει μετά τη φωτογραφία που δημοσίευσε η τρικλοποδιά που δείχνει την παραλία του Στρατωνίου έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση ;



Η κυρία Ταχιάου όπως λέει :

Η λάσπη και ο γύρος του κόσμου 


Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται καν ρεπορτάζ. Λίγο να ξέρεις την περιοχή, καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτό που δείχνει η φωτογραφία δεν είναι καν οι διάσημες Σκουριές, εκεί όπου ο χρυσός έχει διχάσει τον κόσμο κι έχει μετατρέψει την Ιερισσό σε μικρό γαλατικό χωριό. Η φωτογραφία απεικονίζει το Στρατώνι, χωριό που απέχει από τις Σκουριές αρκετά χιλιόμετρα και βρίσκεται στη θάλασσα. Στο χάρτη αυτόν μπορείτε να διακρίνετε δεξιά, στον κόλπο της Ιερισσού, το παραθαλάσσιο Στρατώνι ενώ τις Σκουριές θα τις φανταστείτε στον ορεινό όγκο κοντά στο χωριό Μεγάλη Παναγία. Η Ιερισσός βρίσκεται κάτω από το Στρατώνι.

Πρώτο δεδομένο: οι Σκουριές δεν είναι παραθαλάσσιες, όπως δηλώνει η φωτογραφία.

Δεύτερο δεδομένο: η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν κάνει ακόμη εξόρυξη χρυσού και η μόλυνση πιθανολογείται, αλλά δεν έχει συντελεστεί.

Τρίτο δεδομένο: η φωτογραφία δεν είναι τωρινή. Η φωτογραφία είναι του 2010, μετά από μια θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Όπως αντιγράφω από δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» της 12ης Φεβρουαρίου 2010 «Μετά από μία άνευ προηγουμένου νεροποντή, ολόκληρο σχεδόν το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Χαλκιδικής «πνίγηκε» από τα ορμητικά νερά, δεκάδες κατοικίες και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπέστησαν καταστροφές, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι του νομού».

Οk, τελειώσαμε με τα δεδομένα της φωτογραφίας. Είπαμε να είμαστε φανατισμένοι κι αγωνιστικοί, αλλά η προπαγάνδα έχει και τα όριά της. Άσε δε, που τέτοιες μέθοδοι βλάπτουν σοβαρά τον αγώνα των κατοίκων.
Για να χαλαρώσουμε, σε αυτό το λινκ μπορούμε να δούμε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη συμβολή ποταμών όπου ο ένας κατεβάζει λάσπη κι ο άλλος δεν κατεβάζει. Παραδόξως, ορισμένες φωτογραφίες είναι από χώρες που δεν μπορούν να κατηγορηθούν για έλλειψη περιβαλλοντικών κανόνων και ανοχή στην παρανομία, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς.

Ας δούμε τώρα τι συνέβη με τη θεομηνία εκείνη. Ο τότε ευρωβουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισκέφτηκε την περιοχή δυο μέρες μετά την καταστροφή και δήλωσε πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, καθώς και στοιχεία για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες, ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεψαν. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε κάτι και συνέβη το κακό. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουν τις πληγές τους και για να αποκατασταθούν παρεμβάσεις δεκαετιών. Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που για πολύ καιρό κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης». Λίγες μέρες αργότερα, κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ενημέρωση που πιθανόν παρείχε στις ευρωπαϊκές αρχές η Ελλάδα, με λήψη μέτρων ώστε να υπάρξει έρευνα για τα αίτια και τις δυνατότητες αποζημίωσης. Ταυτόχρονα, ο τότε δήμαρχος της περιοχής ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από επιτροπή του ΤΕΕ για τα αίτια.

Η απάντηση της Κομισιόν ήρθε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, λίγες μέρες μετά και ενημέρωνε τον κ. Τρεμόπουλο ότι τα κράτη μέλη ενημερώνουν μια φορά τον χρόνο για ανάλογα περιστατικά και για τα αίτιά τους κι ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να στείλει έκθεση πριν την 1η Ιουλίου. Επίσης, του επισήμανε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης συνήθως φέρει την ευθύνη, έστω κι αν πρόκειται για φυσικές καταστροφές κι ότι είναι ευθύνη των αρχών να εξακριβώσουν την ευθύνη και το μέγεθός της. Τέλος, ότι το ταμείο αλληλεγγύης αποζημιώνει μόνο τις αρχές για τις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν τις περιοχές που έχουν καταστραφεί και όχι τους ιδιώτες. (Τα παραπάνω μου τα είπε τηλεφωνικώς ο κ. Τρεμόπουλος, δεν έχω στα χέρια μου το έγγραφο και γι' αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιώ την επίσημη ορολογία που αυτά περιέχουν και συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις).

Το ΤΕΕ συγκρότησε επιτροπή και διενήργησε έρευνα. Δυστυχώς, το «διά ταύτα» της δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα, ωστόσο όπως φαίνεται από το «επειδή» της και απ’ ό,τι μου είπε ο κ. Τρεμόπουλος, το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για φυσική καταστροφή ανεξάρτητη από ανθρώπινη παράγοντα και τις δραστηριότητες της εταιρείας. Απ’ όσο διακρίνω στο λινκ, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «Οι βροχοπτώσεις της περιόδου από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2010 χαρακτηρίσθηκαν από διάρκεια και ένταση, παρέχοντας συνολικό ύψος βροχής (~250 mm), που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του ετήσιου βροχομετρικού ύψους. Το μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής (164mm) της 10ης Φεβρουαρίου αντιστοιχεί σε 30-40% του ετήσιου. Τα μεγέθη αυτά περιλαμβανομένης της μέγιστης έντασης ~70mm/hr κατά τις απογευματινές ώρες της 10ης Φεβρουαρίου είναι πρωτοφανή για τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής». Δηλαδή, μέσα σε ένα απόγευμα έπεσε το 30-40% της βροχής που πέφτει σ’ έναν χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αν και όχι σε τέτοια ένταση. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θυμάται περίπου 15 χρόνια πριν, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3, είχε μεταβεί για ρεπορτάζ στην περιοχή μετά από μεγάλης έντασης καταιγίδα. «Έβγαινε νερό και λάσπη από τις παλιές στοές και έτρεχε στη θάλασσα. Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι υπάρχουν παλιές στοές στην περιοχή από άλλες εξορύξεις κι οι κάτοικοι πίστευαν ότι αν προχωρούσε η επένδυση του χρυσού θα έπεφταν χρήματα από την εταιρεία στις παλιές εγκαταστάσεις προκειμένου να καθαριστούν. Πιστεύω ότι το σαθρό έδαφος δεν συγκράτησε μπάζα με απόβλητα από τις εσωτερικές εξορύξεις κι αυτά παρασύρθηκαν κι έφτασαν στη θάλασσα».

Ο κ. Τρεμόπουλος τονίζει, επίσης, ότι «οι κάτοικοι δεν ήθελαν να βγει το βίντεο στην ΕΡΤ3, διότι θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό. Το βίντεο, τελικά, δεν έπαιξε ούτε σε δελτίο ειδήσεων, ούτε σε κάποια εκπομπή της ΕΡΤ3, ενώ καταστράφηκε μετά από λίγο καιρό. Ωστόσο, επειδή είχα πλάνα κι από μια δική μου μικρή κάμερα και θέλησα αργότερα να τα δώσω σε εκπομπές άλλων ιδιωτικών καναλιών, παρόλο που αρχικά η απάντηση ήταν παραπάνω από θετική, δεν έπαιξαν τελικά ποτέ».

Το 2010, η παραλία του Στρατωνίου ήταν μία από τις 14 του τότε δήμου Σταγείρων–Ακάνθου που βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία από την Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης

Συμπέρασμα δικό μου: όπου δω ότι κάτι «κάνει τον γύρο του κόσμου» ή πρέπει να «διαδώστε», φυσώ και το γιαούρτι.
--------------------------------
Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας αναγνώστες μας ενημέρωσαν ότι πράγματι δεν είναι οι σκουριές αλλά το Στρατώνι και σπεύσαμε αμέσως με νέα ανάρτηση να διορθώσουμε το λάθος :

Αναγνώστρια της Τρικλοποδιάς μας ενημερώνει για τη φωτογραφία που έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης .


Να σας ενημερώσω ότι αυτή η φωτογραφία που αναρτήσατε είναι απ' το Στρατώνι , χωριό παραθαλάσσιο, είναι φωτογραφία του 2010. Είχαν οι μάγκες αρχίσει από πιο πριν όταν δεν μας πίστευε κανείς. Οι Σκουριές είναι τοποθεσία ακριβώς πάνω από το Στρατώνι και μεταξύ Στρατωνίου
και Ιερισσού. Το βουνό που σκοτώνουν λέγεται Κάκαβος.

-------------------------------

Η κυρία Ταχιάου δεν έκανε τον κόπο να δεί τις επόμενες αναρτήσεις της τρικλοποδιάς όπου φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως παρουσιάζονται στο protagon .

Θα μπορούσε π.χ να αναφερθεί στο επόμενο κείμενο !

Στρατώνι: γαλάζια σημαία, κίτρινη θάλασσα - Ας δούμε τώρα ποιός προσπαθεί ελεεινά να παραπληροφορήσει !

Σήμερα το πρωί σε μια ανάρτησή μας Φωτογραφία από τις Σκουριές που πρέπει να κάνει το γύρο του κόσμου. Τρίψτε την "ανάπτυξη" στα μούτρα τους. λάβαμε ένα σχόλιο αναγνώστη αρκετά προσβλητικό για εμάς αυτό ... ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΕΕΙΝΗ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ( ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ) ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΣΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ. ΑΝΤΕ ΨΕΥΤΕΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.
Αγαπητέ κύριε η τρικλοποδιά δεν δουλεύει για κανένα είναι ανεξάρτητη και προσπαθεί για την αλήθεια !

Στη παρακάτω ανάρτηση μπορείτε να δείτε και να εκτιμήσετε ποιός προσπαθεί ελεεινά !


Ανεβάζουμε ξανά σήμερα – επαυξημένη – την ανάρτηση για την παραλία του Στρατωνίου που είχαμε κατεβάσει την περασμένη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Δεν θα αναφερθούμε στα όσα μεσολάβησαν την εβδομάδα που πέρασε. Ενημερώνουμε όμως αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν γενική
συσκότιση και να κρύψουν από τα μάτια του κόσμου αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους ότι Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.

Και αυτός που γαυγίζει, συνήθως έχει κάτι να κρύψει…



Bίντεο που τραβήχτηκε το πρωί τη Παρασκευής 20 Ιουλίου – μια τυχαία μέρα, που δεν υπήρχε καμία πληροφορία για διαρροή νερών μεταλλείου στη θάλασσα. Δείτε την εικόνα της παραλίας με τη γαλάζια σημαία και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Αρρωστημένο κίτρινο χρώμα στη θάλασσα. Αρρωστημένο κοκκινόμαυρο χρώμα και ούτε ένας κολυμβητής στην παραλία από απόβλητα… σ’αυτή την παραλία που κάποιοι εγκληματίες απένειμαν “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας.

Σύμφωνα με τους “Πολίτες της ΕLDORADO” την ημέρα εκείνη (20 Ιουλίου) επικρατούσε φουρτούνα στο Στρατώνι, η οποία περιέργως δεν έφτασε μέχρι την Ιερισσό όπου η θάλασσα ήταν λάδι (δείτε και το δελτίο καιρού εκείνης της μέρας εδώ). Σύμφωνα με τους ίδιους, το τοπικό τσουνάμι “αναμόχλευσε τον αμμώδη βυθό” και θόλωσε τη θάλασσα…

Εδώ γελάνε. Πικρά. Πού τον βρήκε τον “αμμώδη βυθό” το Στρατώνι;;; Δεν θα τα ξαναγράψουμε, μπορείτε να διαβάσετε για την παραλία και το βυθό του όρμου του Στρατωνίου στο Ιστορικό της “Γαλάζιας Σημαίας” του Στρατωνίου. Αν κάτι “αναμοχλεύθηκε”, αυτό σίγουρα δεν ήταν άμμος…

Δείτε την αθώα “αναμόχλευση” και σε φωτογραφίες. Και μετά αποφασίστε αν θα πάτε για μπάνιο.
Και για να μην ξεχνάμε, μιλάμε για αυτήν την παραλία…


Και τότε, τον Φεβρουάριο 2010, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι αυτά τα πορτοκαλοκίτρινα υγρά δεν ήταν όξινα νερά μεταλλείων αλλά “απλή λάσπη” που κατέβασαν τα ποτάμια με τη βροχή. Δυστυχώς τους διαψεύδει η επόμενη φωτογραφία, τραβηγμένη κι αυτή τις ίδιες μέρες με την προηγούμενη:


Όποιος γνωρίζει την περιοχή μας, καταλαβαίνει τι βλέπει. Δυο ποτάμια ενώνονται, ένα καθαρό και διαυγές και ένα κόκκινο: ο Ασπρόλακκας που κατεβαίνει από τον Κάκαβο (αριστερός κλάδος) και ο Κοκκινόλακκας (δεξιά), που έρχεται από το μεταλλείο. Τα δυο ποτάμια κυλάνε μαζί κάτω από τη γέφυρα, έξω από την Ιερισσό.

Ποιον αλήθεια προσπαθούν να πείσουν ότι μόνο ο Κοκκινόλακκας κατεβάζει λάσπη και όχι τα άλλα ρέματα;;; Είναι αυτό το χρώμα της λάσπης; Eίναι λάσπη αυτά που φέρνει το ρέμα της Καρβουνόσκαλας που περνάει από τη στοά “53″; Μόνο οι αδαείς μπορεί να πειστούν, μόνο οι ξένοι προς την περιοχή μας, γιατί οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της Ιερισσού το ξέρουν καλά το χαρακτηριστικό χρώμα της όξινης απορροής. Κόκκινα νερά του μεταλλείου είναι αυτά στον Κοκκινόλακκα, όπως ήταν και μπροστά στο Στρατώνι. Άλλωστε η εικόνα είναι γνωστή από παλιά.

Λίγο πιο πάνω, άλλη πανδαισία χρωμάτων. Όξινες απορροές γύρω από το φράγμα τελμάτων του μεταλλείου στο Καρακόλι.


Η εικόνα είναι του 2010, κύριοι της εταιρείας, και όχι του 2002… Προπέρσινη. Και τότε υπήρχε όξινη απορροή στο Καρακόλι, όπως υπάρχει και σήμερα, αφού δεν άλλαξαν σύσταση τα τέλματα.

Και επειδή έχουν δίκιο οι Πολίτες της ELDORADO ότι την έχουμε και την καινούρια φωτογραφία, νάτη:

Πολλά νερά δεν υπάρχουν Ιούλιο μήνα, όμως αυτά που υπάρχουν πορτοκαλιά είναι…

Eκεί δίπλα υπάρχει τώρα η είσοδος της καινούριας στοάς που ξεκίνησε να διανοίγει η μεταλλευτική εταιρεία που βιάζεται να ξεκοκκαλίσει την περιοχή μας.

Βιάζεται η εταιρεία, βιάζεται πολύ… και δουλεύει πυρετωδώς και εδώ στο Στρατώνι και πάνω, στο δάσος των Σκουριών. Εκεί όπου πίσω από τα συρματοπλέγματα και με την προστασία των σεκιουριτάδων ξερριζώνει το αρχέγονο δάσος, ποδοπατώντας περιβαλλοντικούς όρους και εγκεκριμένες μελέτες.

Και κάποιοι αφελείς πιστεύουν ακόμα ότι αυτά τα αρπαχτικά θα σεβαστούν τον τόπο, ότι υπάρχουν “ελεγκτικοί φορείς” που τάχα θα κρατάν τα χαλινάρια, θα τους υποχρεώσουν να περιοριστούν στα συμφωνημένα… 700 μ. πηγάδι και ούτε μέτρο παραπάνω, ούτε δέντρο παραπάνω, ούτε λίτρο νερού παραπάνω. Γιατί μετά θα επέμβει η κυρία Μαργαρίτα και θα τους κάνει “ντα”. Έτσι λέει ο μύθος που συνοδεύει την “εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου”…

Αυτή η “επένδυση” είναι η γάγγραινα της περιοχής μας. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!

------------------------------------

Βέβαια καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στην ανάλυση δείγματος νερού από τα"Καλύβια Βαρβάρας" τοποθεσία 3 χιλιόμετρα από το Στρατώνι που παρουσιάσαμε αλλά ούτε και στις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε ,φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες μας .

Ανάλυση δείγματος νερού από τα"Καλύβια Βαρβάρας" περίπου 2-3 χλμ μετά το Στρατώνι ! Η ψευδο-ανάπτυξη των Μεταλλείων συνεχίζεται ! Φωτογραφίες - ΒΙΝΤΕΟ



Η ΛΗΨΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 16/03/2013 ΑΠΟ ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΚΑΒΟ ΚΑΙ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Η ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΡΕΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ , ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΥΡΙΖΕ ΘΕΙΑΦΙ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΦΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.







Αυτό λοιπόν θεωρείτε ανάπτυξη και επένδυση στην Ελλάδα ....

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε η Ζίμενς, ούτε το Βατοπέδι, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η μεταβίβαση αυτής εδώ της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός»

317.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ 11.000.000 ΕΥΡΩ
Ωστόσο, το ελληνικό κράτος δεν έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μόνο στο δάσος των Σκουριών. Έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η μεταβίβαση αυτής της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός» Λάζαρος Τόσκας, Μέλος των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στα Ορυχεία
«Το μεταλλευτικό πεδίο στη Χαλκιδική είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο», βεβαιώνει ο κ. Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός. «Και μάλιστα κακώς είναι μονότονα προσανατολισμένο στον χρυσό. Είναι ένα πολυμεταλλικό μεταλλευτικό πεδίο. Έχει χαλκό, έχει άργυρο, έχει χρυσό, έχει μόλυβδο, έχει ψευδάργυρο. Όλα είναι δίπλα μας!»

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε η Ζίμενς, ούτε το Βατοπέδι, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η μεταβίβαση αυτής εδώ της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός» και η ελληνική Βουλή πρέπει να το δει ξανά το θέμα», λέει ο κ. Λάζαρος Τόσκας, μέλος των επιτροπών αγώνα ενάντια στα ορυχεία. «Ο κύριος Πάχτας ξεπούλησε ορυκτό πλούτο αξίας δισεκατομμυρίων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Απόσπασμα από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Β', Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...