Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Αμύθητος πλούτος και τεράστια φτώχεια στην Ελλάδα»

Τα συμπεράσματα Λετονής ευρωβουλευτή για τις επιπτώσεις της κρίσης

Για «αμύθητο πλούτο», αλλά και παράλληλα «τεράστια φτώχεια» στην Ελλάδα κάνει λόγο η οικονομολόγος και ευρωβουλευτής Ινέσε Βαϊντέρε από τη Λετονία, σε έκθεσή της που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις επιπτώσεις της κρίσης στα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα....


Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η έκθεση της Βαϊντέρε αφορά χώρες εκτός ΕΕ, ωστόσο πολλά από τα συμπεράσματά της έχουν γενικότερη εφαρμογή. Παράδειγμα, το πρόβλημα της υπερβολικής ανισοκατανομής εισοδήματος: τα τελευταία δέκα χρόνια ο δείκτης ανισότητας έχει αυξηθεί στο 25% των αναπτυσσομένων χωρών, ωστόσο τα τρία τέταρτα των πτωχών εξακολουθούν να ζουν σε χώρες με «μέσο εισόδημα», μεταξύ αυτών και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Βαϊντέρε είναι, πάντως, πως «οι ομάδες που είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, για παράδειγμα οι γυναίκες και τα παιδιά. Περισσότερα από 60 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, κυρίως γυναίκες, γιατί είναι οι πρώτες που χάνουν τη δουλειά τους σε περίοδο κρίσης- κάτι που προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση όχι μόνο στις ίδιες, αλλά και στους άνδρες τους, γιατί αισθάνονται ότι μεγαλώνει η δική τους ευθύνη».

«Πράγματι, όταν χρησιμοποιούμε στην ανάλυσή μας τον συντελεστή GINI᾽ για την ανομοιόμορφη κατανομή του εισοδήματος, βγάζουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα» λέει η Ινέσε Βαϊντέρε στη DW, και αναφέρει τα εξής παραδείγματα: «Η Ρωσία είναι μία χώρα μέσου εισοδήματος, στην οποία όμως οι πάμπλουτοι ζουν δίπλα στους πάμφτωχους. Στην ΕΕ παρόμοια καταγραφή έχουμε στην Ελλάδα, μία χώρα στην οποία βλέπω αμύθητο πλούτο, αλλά και τεράστια φτώχεια. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε κάποια ανακατανομή, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους στην κρίση».

Όπως υποστηρίζει η ίδια, ένας νέος κίνδυνος για τις χώρες της κρίσης είναι η πρόσθετη απώλεια ιδιωτικής περιουσίας με τις αγοραπωλησίες σε τιμή ευκαιρίας. Κάποιοι το βλέπουν ως θεμιτή επένδυση, άλλοι το θεωρούν «κερδοσκοπία». «Αν επιτρέψουμε τέτοιου είδους “επένδυση”, στερούμε από τους φτωχούς τη δυνατότητα να παράγουν, άρα τους αναγκάζουμε να γίνουν φτωχότεροι», αναφέρει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...