Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα μυστικά της λίστας: Ποιοι γλίτωσαν τα λεφτά τους από τη «σφαγή» στην Κύπρο

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής -και όχι μόνο- σκηνής στη λίστα των 72 σελίδων με τα 6.000 εμβάσματα που έφυγαν από την Κύπρο και πρόλαβαν το haircut...

Η περιβόητη «απόρρητη» λίστα με τα 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου από τις τράπεζες της Μεγαλονήσου λίγο πριν από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, φυλάσσεται στο δωμάτιο ασφαλείας της Κυπριακής Βουλής.
Η λίστα παραδόθηκε στη Βουλή από την Κεντρική Τράπεζα με μορφή εγγράφων και όχι σε ηλεκτρονικό αρχείο, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί και να μην είναι εύκολο να αντιγραφεί από το ένα και μοναδικό σετ, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν κάποιες προσπάθειες επιλεκτικής αποκάλυψης των στοιχείων (ονόματα, ποσά, ημερομηνίες) που περιέχονται στις 68 σελίδες που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και στις 4 σελίδες που αφορούν τη Λαϊκή Τράπεζα. Ωστόσο η προσπάθεια έμεινε στα μισόλογα και τα υπονοούμενα. Το «ΘΕΜΑ» έχει εδώ και μέρες στην κατοχή του και τις 72 σελίδες της λίστας και τις παρουσιάζει, θέτοντας παράλληλα κάποια ερωτήματα σε σχέση με κάποιες εταιρείες και πρόσωπα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου έως και τις 15 Μαρτίου ήταν απολύτως νόμιμη. Η λίστα με όλα τα ονόματα θα διαβιβαστεί στην ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και οι τρεις δικαστές που τη συναποτελούν θα ερευνήσουν αν προκύπτουν οποιεσδήποτε πολιτικές ή ηθικής φύσεως ευθύνες. Ανακύπτουν ωστόσο κάποιες υποψίες για εταιρείες ή πρόσωπα που ίσως έτυχαν προνομιακής ενημέρωσης για το επερχόμενο κούρεμα καταθέσεων, χωρίς ωστόσο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να είναι εύκολο να αποδειχτεί και να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες.
Νόμπελ και μπίζνες
Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει και η μεταφορά χρημάτων από εταιρεία στην οποία ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου εμφανίζεται ο Νομπελίστας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου. Πρόκειται για την εταιρεία Dolphin CI ltd, συμφερόντων του κ. Μίλτου Καμπουρίδη (αδελφός της συζύγου του κ. Κώστα Μπακογιάννη), η οποία έχει ως έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τη λίστα της Τράπεζας Κύπρου, μετέφερε εκτός Κύπρου 1.000.000 ευρώ στις 8 Μαρτίου, 198.000 στις 12 Μαρτίου και ακόμα 680.000 στις 13 Μαρτίου.
«Ασκητικές» οικονομίες
Στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του γνωστού σεξολόγου κ. Θάνου Ασκητή, ο οποίος μετέφερε από την Τράπεζα Κύπρου στις 6 Μαρτίου 400.000 ευρώ. Ο κ. Ασκητής διατηρεί ιατρείο στη Λευκωσία, στο οποίο δέχεται πελάτες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.
Και οι τραπεζίτες
Υποψιασμένος για το τι επρόκειτο να συμβεί με τις καταθέσεις φαίνεται να ήταν και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης, ο οποίος σε δύο ημερομηνίες (5 και 12 Μαρτίου) μετέφερε 1.000.000 ευρώ σε δύο δόσεις των 500.000 την κάθε φορά. Τα εμβάσματα έγιναν από κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τη σύζυγό του Αννα.
Επίσης ποσό 1.850.000 ευρώ ενέβασε από λογαριασμό του στην Τράπεζα Κύπρου προς το εξωτερικό και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου κ. Κώστας Κόκκινος. Στις 14 Μαρτίου έχουν καταγραφεί δύο εμβάσματα 1.450.000 και 400.000 ευρώ.

Πολλά τα λεφτά
Πολλά χρήματα κατάφερε να διασώσει και η εταιρεία Gr. Sarantis, η οποία μετέφερε από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή περισσότερα από 8.000.000 ευρώ λίγες ώρες προτού κλείσουν μετά την απόφαση του Eurogroup. Η Gr. Sarantis μετέφερε 4.025.850 ευρώ στις 15 Μαρτίου από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ 24 ώρες νωρίτερα είχε μεταφέρει ακόμα 4.025.075 από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Και ο ναύαρχος
Εάν δεν πρόκειται για συνωνυμία, ποσόν 250.000 ευρώ ενέβασε στις 14 Μαρτίου από την Τράπεζα Κύπρου προς τράπεζα του εξωτερικού και ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου, ναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας. Ποσά αυτού του ύψους μεταφέρθηκαν από πάρα πολλούς ιδιώτες, και στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν κανενός είδους ενημέρωση. Προφανώς διαισθάνθηκαν ότι κάτι θα συνέβαινε, αφού οι φήμες για κούρεμα καταθέσεων όχι μόνο κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα, αλλά είχαν γίνει και αντικείμενο δημόσιων δηλώσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Απέκρουσε το πέναλτι

Ο γνωστός τερματοφύλακας Δημήτρης Ελευθερόπουλος φαίνεται επίσης να μάντεψε σε ποια «γωνιά» θα σούταρε το Eurogroup και κατάφερε να σηκώσει εγκαίρως μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ και να το διασώσει από το «κούρεμα». Την 1η Μαρτίου μετέφερε από την Τράπεζα Κύπρου 503.144,94 ευρώ και έκλεισε τον λογαριασμό του.
Η εταιρεία Palladion Services Overseas, αγνώστων λοιπών στοιχείων, μετέφερε εκτός Κύπρου 10.900.000 ευρώ στις 4 Μαρτίου. Η Palladion είναι μεγαλομέτοχος των Αττικών Εκδόσεων, κατέχοντας από τις 27 Δεκεμβρίου 2010 το 18,68% των μετοχών της. Επίσης μέσα στη λίστα των 6.000 ονομάτων που την επίμαχη περίοδο φέρονται ότι μετακίνησαν εκτός Κύπρου μέρος ή το σύνολο των καταθέσεών τους είναι και οι εξής:
■ Τσάκος Παναγιώτης, που έβγαλε 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον γνωστό μεγαλοεφοπλιστή, ο οποίος ήταν και από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου.
■ Chipita East Europa, που κίνησε το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη θυγατρική της ελληνικής Chipita, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον γνωστό Ελληνα επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
■ Αθανάσιος Κουσαθανάς (ο γνωστός επιχειρηματίας της Μυκόνου), που έβγαλε 700.000 ευρώ.
■ INTRALOT (συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη), που φέρεται να έβγαλε 170.000 ευρώ λίγες ημέρες πριν από το κούρεμα των καταθέσεων.
■ Αργυρός Νίκος του Αθανασίου, που ανήκει στην οικογένεια των πρώην συνιδιοκτητών της Sprider και εξήγαγε 400.000 ευρώ.
■ Στέλιος Ζαββός (καθηγητής), της εταιρείας Zeus Capital, που φέρεται να έβγαλε 140.000 ευρώ.
■ ΕΛΠΕ Κύπρου (θυγατρική των ΕΛΠΕ), που έβγαλαν 2,4 εκατ. ευρώ.
■ Genesis Farma, που εξήγαγε 127.000 ευρώ.
■ Βρετανικό Συμβούλιο, που με βάση τη λίστα έκανε έμβασμα 390.000 ευρώ.
Ακόμα δύο εμβάσματα
Στη λίστα της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν δύο εμβάσματα εταιρειών, οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι Ltd». Πρόκειται για έμβασμα 24.000.000 ρουβλίων στις 12 Μαρτίου από τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Sodho Investments Ltd και για έμβασμα 5.000.000 ρουβλίων της εταιρείας Matias Co Ltd, επίσης στις 12 Μαρτίου. Και οι δύο εταιρείες έχουν ως διευθύντρια την εταιρεία Imperium Nominees Ltd που ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι Ltd» και μεταξύ άλλων τη χειρίζεται η κόρη του κ. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του κ. Αναστασιάδη, το 2011 παρουσίασε εισοδήματα 113.854 ευρώ από αμοιβή και μερίδιο κέρδους από τον συνεταιρισμό «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι», 153.000 ευρώ από μερίσματα στην ιδιωτική εταιρεία Imperium Services Limited και 114.750 ευρώ από μερίσματα στην εταιρεία Imperium Consulting Limited.
Πολλά τα ρούβλια
Στη λίστα είναι αρκετές οι εταιρείες που μετέφεραν τις επίμαχες ημέρες μεγάλα ποσά και ενδεχομένως οι κινήσεις αυτές να εντάσσονται στη συνήθη επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτό θα το διαλευκάνει η ερευνητική επιτροπή των τριών δικαστών που άρχισε τις δημόσιες ακροάσεις την περασμένη Παρασκευή. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Rinsberg Finance Ltd, η οποία έβγαλε 19.000.000 και 50.000.000 ρούβλια στις 6 και στις 14 Μαρτίου αντιστοίχως. Η εταιρεία αυτή τυγχάνει χειρισμού από το δικηγορικό γραφείο «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ».
Οι «διαχειριστές»
Υψηλοί Κύπριοι αξιωματούχοι και οι εταιρείες που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό
Στη λίστα με αυτούς που μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός Κύπρου το δεκαπενθήμερο πριν από το κούρεμα των καταθέσεων εμφανίζονται εκατοντάδες εταιρείες των οποίων οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν, καθώς τυγχάνουν διαχείρισης από δικηγορικά γραφεία.
Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Modisanna Ltd, η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα λόγω του ότι συνδέεται εμμέσως με δύο από τους κορυφαίους παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας: τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον γενικό εισαγγελέα κ. Πέτρο Κληρίδη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά» στο τηλεοπτικό κανάλι sigma της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 ότι η Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται είχε λάβει εντολή για ετοιμασία νομοσχεδίου για κούρεμα καταθέσεων πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, στο οποίο αποφασίστηκε κούρεμα όλων των καταθέσεων σε όλες τις κυπριακές τράπεζες σε ποσοστό 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,99% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εκείνη η απόφαση απορρίφθηκε από την Κυπριακή Βουλή και ακολούθησε το κλείσιμο των τραπεζών για σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ στο μεταξύ είχε προκύψει νέα απόφαση του Eurogroup για διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και «βαθύ» κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το 60%.
Ο κ. Κληρίδης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι sigma αποκάλυψε ότι την εντολή για ετοιμασία νομοσχεδίου που προνοούσε κούρεμα καταθέσεων την έλαβε η Νομική Υπηρεσία στις 9.30 με 10 το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου. Αυτή η αποκάλυψη ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης πριν καν συνέλθει το Eurogroup και μάλιστα την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωνε ότι δεν πρόκειται όχι απλώς να αποδεχτεί, αλλά ούτε και να συζητήσει κούρεμα καταθέσεων.
Σύμφωνα με τη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για την Τράπεζα Κύπρου στις 15 Μαρτίου η εταιρεία Modisanna Ltd βγάζει εκτός νησιού 10.930.100 δολάρια.
Η Modisanna Ltd είναι κυπριακή και ενεγράφη στο Μητρώο Εταιρειών στις 11 Απριλίου 2002. Ως έδρα της αναφέρεται το «Imperium Tower» στην οδό Ομήρου 64 στη Λεμεσό. Πρόκειται για τη διεύθυνση που στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».
Γραμματέας της εταιρείας Modisanna Ltd είναι η εταιρεία Imperium Services Ltd, επίσης του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι».
Μέτοχοι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 είναι δύο άλλες εταιρείες αγνώστων ιδιοκτητών: η Caron trade & Invest Ltd και η Μorello Worldwide Ltd με 50% η καθεμία. Σύμφωνα με την πρακτική που επιτρέπει την «απόκρυψη» των πραγματικών ιδιοκτητών, η εταιρεία φαίνεται να έχει ως διευθυντές δύο άλλες εταιρείες: την Imperium Nominees Ltd, που ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι», και την εταιρεία Ledra Fiduciares Ltd που ανήκει στο δικηγορικό γραφείο «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ».
Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου «Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & Σία ΔΕΠΕ» (http://www.vasslaw.net/index.phpoption=com_content&view=article&id=99&It...) θα διαπιστώσει ότι μεταξύ των δικηγόρων που εργάζονται είναι και ο κ. Χριστόδουλος Κληρίδης, υιός του γενικού εισαγγελέα.
Εκ των πραγμάτων γεννάται ένα σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως, το οποίο και θα πρέπει να απαντηθεί.
Η κυβέρνηση πριν από την απόφαση για «κούρεμα» στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου δίνει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο γενικός εισαγγελέας για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.
Την ίδια ημέρα η εταιρεία Modisanna Ltd, την οποία διευθύνουν τα δικηγορικά γραφεία Νίκου Αναστασιάδη (κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελσα Αναστασιάδη) και Χριστόδουλου Βασιλειάδη (με εργαζόμενο τον γιο του γενικού εισαγγελέα, Χριστόδουλο Κληρίδη), βγάζει εκτός Κύπρου 10.930.100 δολάρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Modisanna Ltd σύμφωνα με τη λίστα έβγαλε εκτός Κύπρου και στις 6 Μαρτίου ακόμα 13.280.000 δολάρια.
Mίλτος Καμπουρίδης
1,9 εκατ. ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό εταιρεία συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία και  κουνιάδου του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία έχει ως έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους
Θάνος Ασκητής
400.000 ευρώ μετέφερε από την Τράπεζα Κύπρου στις 6 Μαρτίου ο γνωστός σεξολόγος
Γιάννης Πεχλιβανίδης
1 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις μετέφερε στο εξωτερικό και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
4,3 εκατ.ευρώ κίνησε προς το εξωτερικό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chipita
Δημήτρης Ελευθερόπουλος
503.144,94 ευρώ μετέφερε την 1η Μαρτίου από την Τράπεζα Κύπρου και έκλεισε τον λογαριασμό του ο γνωστός τερματοφύλακας και νυν προπονητής για να τα διασώσει από το «κούρεμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...