Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

RBS: Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους της Κύπρου

Αίσθηση προκαλεί έκθεση της Royal Bank of Scotland για την Κύπρο, την ώρα που στη Μεγαλόνησο κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την τύχη που θα έχει η οικονομία της χώρας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για ρωσική εμπλοκή στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου στη Μεσόγειο....

Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και των διπλωματικών αντιπροσωπειών, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.
Η RBS εκφράζει την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην Ευρωζώνη, θεωρώντας απίθανο το κυπριακό PSI.
Σύμφωνα με την έκθεση, που πέρασε στα ψιλά του ελληνικού Τύπου περί τα μέσα Ιανουαρίου, η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%, ενώ το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ.
Παρά το ύψος του χρέους, η RBS δεν αναμένει, όμως, κούρεμα του κυπριακού χρέους τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια χώρα στην Ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται ότι τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. ευρώ δηλαδή στο ... 2950% του ΑΕΠ!
Η RBS αναφέρει, ότι η Κύπρος θα γίνει σημαντική γεωπολιτικά για τις διαδρομές αγωγών φυσικού αερίου και η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια που ενδεχομένως να της προσφέρει, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές της πηγές πέραν της Ρωσίας. Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα χρήματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα αλλά θα υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα εκτός και αν υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό "ατύχημα".
Οι κίνδυνοι, σημειώνεται, είναι γύρω από τα ανοίγματα του τραπεζικού τομέα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. Ο κίνδυνος για το "κούρεμα" θα καθοδηγείται από "πολιτικά ατυχήματα".

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...