Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο

Στις 7 μ.μ. θα συνεδριάσει η κυπριακή Βουλή

Επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο
 
Τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης ως λύση στην οξεία χρηματοοικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Λίγο νωρίτερα ...
εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, είχε πρώτος αποκαλύψει: «Υπάρχει ομόφωνη απόφαση δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου προσέθεσε μιλώντας προς τα μέσα ενημέρωσης: «Δεν συζητάμε καν το κούρεμα των καταθέσεων».

«Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Νομική Υπηρεσία.Αν κριθεί αναγκαίο με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω» ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε στις 12.40 μ.μ. Στις 7 μ.μ. συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει επί του σχεδίου.

«Πολύ σύντομα θα μαζευτούν περισσότερα από τα 5,8 δις» είπε ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΟΚΩ εξερχόμενος του Προεδρικού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «ήδη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και η Γενική Εισαγγελία επεξεργάζονται τις σχετικές λεπτομέρειες» για το ταμείο αλληλεγγύης που θα καλύψει το απαιτούμενο από τους δανειστές ποσό. Ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω ταμείο «μπορεί να συσταθεί υπό τη μορφή Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, με τη στήριξη της κυβέρνησης».

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πρόγραμμα στήριξης για την οικονομία» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9.30 μ.μ. με θέμα τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, μετά το «όχι» των βουλευτών στο προτεινόμενο από το Eurogroup κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις από την τρόικα των εναλλακτικών λύσεων που παρουσίασε τα τελευταία 24ωρα η Λευκωσία.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί από τον Νίκο Αναστασιάδη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο Μάριος Κάρογιαν, ο Άδωνις Γιάγκου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημιτριάδης, ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου (ΕΔΕΚ).

Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου το βράδυ 7 μ.μ. ενώ νωρίτερα έχει συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η ΕΕ φαίνεται να δίνει περιθώριο έως τη Δευτέρα ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες «ως τη Δευτέρα».

Κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι στο πλαίσιο της εναλλακτικής λύσης που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.

Η Λευκωσία προβάλλει ως «άσο» στη διαπραγμάτευση τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείται κάποιου είδους ρωσική βοήθεια, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρή στη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, αφού άσκησε μεν κριτική στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων η οποία προκάλεσε «σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ζήτησε να βρεθεί ευρωπαϊκή και «όχι εξωτερική» (ρωσική) λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σύνοδος κορυφής Ρωσίας και ΕΕ, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...