Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επεμβαίνει στα πολιτικά ο νέος Πάπας

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΣ
Δεν διστάζει να έρθει ανοιχτά σε ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο αλλά και να επιπλήξει υψηλά ιστάμενους της Εκκλησίας κατηγορώντας τους ότι πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλενε λεπρούς και συνέτρωγε με πόρνες...

Ο 266ος Πάπας που αναδείχθηκε χτες στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έχει “λόγο” για ότι συμβαίνει στην διεθνή πολιτική σκηνή. Ξένα δημοσιεύματα που ανατρέχουν στο παρελθόν του, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής του καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ενεργητικό άνθρωπο.
Για ορισμένους μάλιστα συμπατριώτες του, είναι ένας άνθρωπος της εξουσίας και ξέρει πως να τοποθετεί εαυτόν μεταξύ των ισχυρών.
Επικριτής του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού, ο σεμνός και ταπεινός Πάπας Φραγκίσκος- αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αιρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεση του στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόστηκε στην πατρίδα του με την έλευση της τρόικας αλλά και τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις από την χρεοκοπία έως σήμερα
Συμπονά τους φτωχούς, απεχθάνεται την πολυτέλεια. Μάλιστα, ζήτησε από όσους συμπατριώτες του που ήθελαν να ταξιδεύσουν στη Ρώμη με την ευκαιρία της σύγκλησης του κονκλαβίου που τελικά τον εξέλεξε να μην το κάνουν και αντ΄ αυτού να προσφέρουν το αντίτιμο των εισιτηρίων και της διαμονής στους φτωχούς.
Ως επικεφαλής των Ιησουιτών από το 1973 έως το 1979 ήταν μέλος της ιεραρχίας κατά την διάρκεια της περιόδου στην οποία η ευρύτερη καθολική εκκλησία υποστήριζε τη χούντα και καλούσε το ποίμνιο να φερθεί πατριωτικά. Αρνήθηκε δύο φορές να καταθέσει στο δικαστήριο σχετικά με το ρόλο του ως επικεφαλής των Ιησουιτών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αδελφότητα του Ιησού ή αλλιώς Ιησουίτες, είναι μία θρησκευτική καθολική αδελφότητα που συγκροτήθηκε τον 16ο αιώνα στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης με ιδρυτή τον Ισπανό Ιγνάτιο Λογιόλια (δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουιτών).
Το 2001, όταν ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη καρδινάλιος την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης στη χώρα του, έδειξε “δείγματα γραφής”. Οταν επισκέφθηκε νοσοκομείο στο Μπουένος Αιρες, έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 ασθενών με AIDS.
Ως νεαρός ιερωμένος δέχτηκε εντονότατες επικρίσεις επειδή στηλίτευσε δημοσίως την στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983), όταν τα θύματα και οι συγγενείς τους διηγούνταν συχνά, από πρώτο χέρι, ιστορίες από βασανιστήρια εκτελέσεις και απαγωγές σε ιερείς τους οποίους ο ίδιος επέβλεπε ως επικεφαλής των Ιησουιτών στην Αργεντινή.
Το 2009, είχε κατηγορήσει δημοσίως την κυβέρνηση Κίρχνερ ότι ήταν ανήθικη, παράνομη και άδικη επειδή επέτρεψε να διευρυνθεί η ανισότητα.
“Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα παραβιάζει μόνο η τρομοκρατία, ή οι δολοφονίες αλλά και οι άδικες οικονομικές δομές , που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες”, είχε δηλώσει τότε.
Το 2005, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάθεσε αγωγή εναντίον του κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την χούντα το 1976, για την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων. Αν και δεν έγινε δίκη, οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι είχε αποσύρει την προστασία στους ιερείς.
Στην καθημερινότητά του, προτιμά να μετακινείται με λεωφορείο – το αγαπημένο του μέσο μεταφοράς- , να μαγειρεύει μόνος του, ενώ μιλάει άπταιστα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.
Αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Στο γραφείο του τον περιμένουν πολλοί “καυτοί “φάκελοι όπως: οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και σκάνδαλα παιδεραστίας .
Για το τιτάνιο αυτό έργο , έχει τις “ευλογίες” της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες - Κίρχνερ, η οποία πριν από λίγο μέσω του λογαριασμού της στο Tiwiter, τον συνεχάρη για την ανάδειξή του στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...