ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ
Κάθε
άλλο παρά καλό είναι το κλίμα, που δίνουν στελέχη της Τρόικας για τις
διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα
για το εάν πρόκειται για παιχνίδια τακτικής εκ μέρους τους ή αν
αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα των συζητήσεων κόντρα στην ενημέρωση
από τα υπουργεία που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων....«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένη ελληνική πλευρά» υποστηρίζουν τα στελέχη της Τρόικα, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι μόνο το «αγκάθι» του Δημοσίου και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά πολλά μικρά «πραγματάκια» ακόμα και στο δημοσιονομικό πεδίο, που έχουν καταστήσει τη διαπραγμάτευση βαριά και δυσκίνητη. Το κλίμα αυτό της ανεξήγητης χαλάρωσης είχε αποτυπώσει και το γερμανικό Der Spiegel λίγο πριν φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα.
Ενδεικτική των επιφυλάξεων που έχουν εκφράσει οι επικεφαλής της Τρόικας, είναι η περίπτωση της μεταφοράς της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων από τη ΔΕΗ στις εφορίες, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενδεχομένως οι εισπράξεις να μην είναι ανάλογες.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα είχαν τελειώσει έως τις 4 του Απριλίου, έτσι ώστε στη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group, να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της Τρόικα, εάν δεν «τρέξουν» οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, δύσκολα θα προλάβουμε.
Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να είναι αρνητική στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Παραμένει η διαφορά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Όπως αναφέρει και η Καθημερινή παραμένουν οι διαφωνίες της Τρόικας με το υπουργείο Εργασίας για ενιαία ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε εφορίες και Ταμεία, επέμεινε και χθες οι διαπραγμάτευσης έληξαν χωρίς συμφωνία. Τα προβλήματα εντοπίζονται στον αριθμό των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος του ελάχιστου ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι κάνουν χρήση της ρύθμισης, αλλά και τις διασφαλίσεις με την πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων που οφείλει να έχει κάθε Ταμείο για να εντάξει οφειλέτες μεγάλων ποσών στη ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας». Βέβαια από το υπουργείο λέγεται πως οι δανειστές αναμένεται να συμφωνήσουν αλλά με πολύ αυστηρούς όρους.
Πάντως όλα δείχνουν πως οι δανειστές δεν θα δεχθούν πάνω από 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και θέτουν πλαφόν σε 36 για τη νέα ρύθμιση, για την οποία τα Ταμεία έχουν ζητήσει πάνω από 60 δόσεις για όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31.12.12 και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες.
Στο εξής, όπως αναφέρουν και ΤΑ ΝΕΑ, θα ακολουθείται η τακτική «μέτρο και δόση», δηλαδή η εκταμίευση θα γίνεται αφού πρώτα εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα και αυτά που αναμένεται να ζητήσει η Τρόικα εκτός από τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και κάποια μέτρα για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Πάντως, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μέσω της ηλεκτρονικής οδού το Σαββατοκύριακο, αν και όπως φαίνεται οριστική λύση θα δοθεί στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Τρόικα την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...