Η συμφωνία προστατεύει όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά “κουρεύει” τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου. Δεν κουρεύονται οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού σε άλλες κυπριακές τράπεζες.
"Έχουμε συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης. Η συμφωνία εγκρίθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και από το Eurogroup.
Λαϊκή Τράπεζα
Για τη μεν Λαϊκή, προβλέπεται η διάσπαση της τράπεζας σε “καλή” και “κακή”. Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα περάσουν στην καλή τράπεζα, η οποία θα συγχωνευτεί με την Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περάσουν στην “κακή” τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί και θα κλείσει. Το ύψος της ζημιάς που θα υποστούν οι καταθέτες με ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ δεν είναι γνωστό ακόμα, καθώς θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, όμως, προβλέπεται υψηλό. Στόχος είναι από τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να συγκεντρωθούν 4,2 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem να αρκείται να απαντήσει ότι το κούρεμα στις καταθέσεις αυτές ίσως να μην φτάσει το 100%.
Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου επιβιώνει, αλλά με κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το ποσοστό του κουρέματος δεν καθορίζεται από τη συμφωνία. Αντίθετα, θα το προσδιορίσουν τις επόμενες εβδομάδες οι αρχές και η τρόικα, έτσι ώστε η Τράπεζα Κύπρου να επιτύχει κεφαλαιακή επάρκεια 9%. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα είναι της τάξης του 30-40% περίπου.
Η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ELA. Μαζί με τα χρήματα που η ίδια έχει δανειστεί, η συνολική έκθεσή της στον ELA διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ.
Μέρος του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της.
"Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά», είπε ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής προσθέτοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να γίνει μια νέα αρχή.
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Όλες οι άλλες κυπριακές τράπεζες, πέραν της Λαϊκής, θα έχουν πρόσβαση από την Τρίτη στην έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μέσω του ELA.
Όμως, όπως παραδέχθηκε ο J. Dijsselbloem, δεν είναι σίγουρο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες. Περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος θα υπάρξουν τη Δευτέρα, είπε, με στόχο οι τράπεζες να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό. "Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, η επαναλειτουργία των κυπριακών τραπεζών προγραμματίζεται για την Τρίτη, 26 Μαρτίου.
Τα μέτρα περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίου
Η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τα μέτρα περιορισμού της διακίνησης κεφαλαίων που θα εφαρμόσει, όμως, όπως είπε ο Olli Rehn, στόχος είναι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
Ευθύνες στην Κύπρο για την καθυστέρηση της συμφωνίας επιρρίπτουν οι Ευρωπαίοι
Η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από εκείνη του προηγούμενου Eurogroup, γιατί εστιάζει περισσότερο στις προβληματικές τράπεζες, δήλωσε ο Dijsselbloem, όμως, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πριν από μία εβδομάδα, εάν η κυπριακή πλευρά δεν είχε διαφωνήσει, όπως είπε. “Έχουμε μία καλύτερη συμφωνία, υπό χειρότερες συνθήκες”, τόνισε.
Το δάνειο
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές - την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.
"Δεν απαιτείται επικύρωση από Βουλή", λέει ο Σόιμπλε
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.
«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.
"Σκληρές" επιλογές
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.
Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».
«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...