Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στο στόχαστρο όλοι οι μεγάλοι όμιλοι, ακολουθούν και μικρότερες συμβάσεις

Δεύτερο μέρος ελέγχων σε εργολάβους, αφού το πρώτο έβγαλε “λαβράκια”

Της Μαριάννας Τζάννε
Ό,τι μπορούν να ξετρυπώσουν από στημένες εργολαβίες, προσυνεννοήσεις σε διαγωνισμούς και μοίρασμα έργων επιχειρούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποβάλλοντας σε βασανιστικούς ελέγχους τις μεγάλες εταιρείες.
Μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες στους μεγάλους του κλάδου και τα εργοληπτικά τους σωματεία (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ), πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή επιμένει στους ελέγχους ψάχνοντας τα στοιχεία που δένουν παράτυπες συμπράξεις εργολάβων και εναρμονισμένες πρακτικές.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, της J&P Άβαξ του ομίλου Παρασκευίδη-Ιωάννου, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Περιστέρη-Κάμπα, της Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, της Μοχλός του κ. Στέγγου και της ΑΕΓΕΚ του ομίλου Μαρούλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι επανήλθαν σε τουλάχιστον μία εταιρεία με διεθνές εκτόπισμα ενώ άλλες πηγές σημειώνουν ότι συμπληρωματικά στοιχεία ζήτησαν και πήραν και από άλλες εταιρείες του κλάδου.
Η έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε και σε μικρότερες εταιρείες (από έκτης τάξης και κάτω), καθώς αμαρτωλές συμβάσεις υπάρχουν πολλές και σε μικρότερα έργα κυρίως βιολογικών καθαρισμών, αποχετευτικά, έργα περιβάλλοντος αλλά και έργα δήμων όπου το στήσιμο έργων από επίορκους υπαλλήλους και oι απευθείας αναθέσεις, δεν έχουν προηγούμενο.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στους ελέγχους της Επιτροπής για τους «μικρούς» του κλάδου έχουν μπει μεταξύ άλλων και δύο έργα ΧΥΤΑ της Χαλκιδικής και ένα αποχετευτικό. Οι ελεγκτές πήραν μαζί τους αντίγραφα συμφωνητικών, σκληρών δίσκων, e-mails κ.α
Οι εργολάβοι αντιμετωπίζουν με δυσφορία τους ελέγχους σε μια περίοδο που ο κλάδος βιώνει την δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας του και καθημερινά δίνεται η μάχη της επιβίωσης.
Έχουν όμως αμφιβολίες για τα πραγματικά κίνητρα της Επιτροπής καθώς όπως αναφέρουν η παραβίαση ανταγωνισμού γίνεται ποικιλοτρόπως.
Η ανάθεση έργων με μεγάλες εκπτώσεις αποτελεί μία κατεξοχήν παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αναφέρουν, αφού ως επί το πλείστον τα έργα ανατίθενται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές σε εταιρείες που αδυνατούν να τα εκτελέσουν, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται και ο ανταγωνισμός αλλά και το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...