Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Οι Κύπριοι ξανά μπροστά σε ένα μεγάλο «ναι» ή ένα μεγάλο «όχι»

Μπροστά σε ακόμη μια κρίσιμη ψηφοφορία στην ιστορία της, βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά την αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας για αύριο καλείται η Βουλή να ψηφίσει τα ντροπιαστικά μέτρα που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ και τα πάντα κρίνονται από μια κλωστή. Στην κυριολεξία αφού ακόμη και τώρα οι ψήφοι δε…
βγαίνουν για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όλη τη νύχτα γίνονταν διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσει η Κύπρος.
Παράλληλα, και υπό το φόβο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής, κυβερνητικοί κύκλοι στην Κύπρο άφηναν να διαρρεύσουν σενάρια περί χορήγησης στους «κουρεμένους», ομολόγων που θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από φυσικό αέριο. Ζήσε Μάη μου δηλαδή. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει λόγο στην Βουλή – για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου- σε μία προσπάθεια να πείσει τα μέλη της να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.
Αύριο η Βουλή καλείται να πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» με μια ψηφοφορία που ανάλογα με την έκβασή της μπορεί να ρίξει και την προσφάτως συσταθείσα κυβέρνηση. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την ώρα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που συγκροτούν την κυβέρνηση έχουν 28 ψήφους και άλλους τόσους έχουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα σε μια βουλή με 56 βουλευτές. Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου, και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.
Όμως, πηγές από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν διαρροές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Σκεπτικός εμφανίζεται ακόμη και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν ενώ υποψήφιοι να μην ψηφίσουν είναι ο τέως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου. «Τα διλήμματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο Μάριος Καρογιάν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα », συμπλήρωσε χωρίς να απαντήσει πως θα ψηφίσει το κόμμα του την Κυριακή.
Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκτιμάται ότι θα ταχθούν εναντίον. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές στήριξε τον Λιλλήκα. Το ΑΚΕΛ θεωρείται αδύνατο να υπερψηφίσει, ενώ η ΕΔΕΚ αποκάλεσε «παράλογη» την όπως ανέφερε, απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο είμαστε εναντίον», δήλωσε ο Άδωνις Γιάγκου του Κόμματος των Πρασίνων, του μικρότερου σχηματισμού στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίσει εντελώς την αυριανή του στάση, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Ανδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ζήτησε αναβολή της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, τονίζοντας όμως πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης πρόσθεσε πως «η εικόνα που σχηματίσαμε από την ενημέρωση του προέδρου είναι ότι, είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο πρόεδρος τους ενημέρωσε κατά πόσον το Eurogroup έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα δώσει τα 10 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως εκείνος δεσμεύθηκε «ότι σε αυτή τη φάση θα δοθούν κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια». Ο γγ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πάντως εάν παρέμειναν ως έχουν οι όροι του μνημονίου σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία εφαρμόστηκε μία τέτοια δανειακή συμφωνία.
«Όταν γίνεται ο έλεγχος της υλοποίησης των προνοιών πάντα επιχειρεί η Τρόικα να επιβάλει νέους όρους. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τις επιλογές που μας αφήνει η Τρόικα, δεν υπάρχουν λύσεις», πρόσθεσε.

Τα σενάρια

Ψηφίζουν ΝΑΙ
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού θα ταχθεί υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης. Από τις 20 ψήφους θα πρέπει να αφαιρέσουμε αυτή της Στέλλας Κυριακίδου η οποία απουσιάζει στην Αργεντινή για οικογενειακές υποχρεώσεις.

Στο ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από την πρώτη τοποθέτηση του Μάριου Κάρογιαν. Ακόμη όμως και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο τέως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι πρώτο φαβορί να καταψηφίσει τα νομοσχέδια και μαζί του οι Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Το ΕΥΡΩΚΟ θα πρέπει να θεωρείτε χαμένος σύμμαχος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Νίκος Κουτσού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Ψηφίζουν ΟΧΙ
Είναι δεδομένο ότι τόσο οι βουλευτές του ΑΚΕΛ όσο και αυτοί της ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μαζί τους θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα συνταχθεί και ο Ζαχαρίας Κουλίας αλλά και ο Γιώργος Περδίκης.

Στο καλύτερο σενάριο για την Κυβέρνηση θα υπερψηφίσουν τα μέτρα 29 βουλευτές (19 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και 8 του ΔΗΚΟ). Στο πιο ρεαλιστικό σενάριο θα φτάσουν τις 27 ψήφους (19 ΔΗΣΥ και 8 ΔΗΚΟ) ενώ στο χειρότερο οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν το σύνολο των 24 (19 ΔΗΣΥ και 5 ΔΗΚΟ). Σε αυτό το ενδεχόμενο οι αρνητικές ψήφοι θα φτάσουν τις 31 στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η «λύση» που αποφασίστηκε για τη σωτηρία της Κύπρου δεν είναι αποδεχτή.
Οι επώνυμοι
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο, αποκαλύπτεται ότι κάποιοι επώνυμοι, Κύπριοι κι όχι μόνο, απέσυραν τα λεφτά τους από τις τράπεζες προτού αποφασιστεί το κούρεμα των καταθέσεων, προφανώς είτε ποντάροντας στην τύχη είτε έχοντας πληροφόρηση. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο.
Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε ο κος Νεοφύτου περιλαμβάνονται η απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».
Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Παράλληλα ο ίδιος προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.
Επιπρόσθετα, ο κος Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεων τους σε μετοχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...