Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες – Θέλει να γονατίσει και την Τρ. Κύπρου η τρόικα, “παραιτούμαι” λέει ο Αναστασιάδης

Να επιβαρυνθεί η Τράπεζα Κύπρου με τα 9 δισ. ευρώ

που έχει λάβει η Λαϊκή από τον ELA, απαιτούν οι εταίροι...

Τα  9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή Τράπεζα από το μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ELA, αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Η τρόικα απαιτεί να επιβαρύνουν αυτά τα 9 δισ. ευρώ την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της συγχώνευσης της τράπεζας με την “καλή” Λαϊκή που θα προκύψει από τη διάσπαση.
Όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τραβά κόκκινη γραμμή και εμφανίζεται διατεθειμένος ακόμα και να παραιτηθεί, αντί να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία.
Η κυπριακή πλευρά αντιπροτείνει τα 9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή από τον ELA να επιβαρύνουν όλες τις κυπριακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργατικών, και όχι μόνο την Τράπεζα Κύπρου.
Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ούτε  η Λαϊκή αλλά ούτε και η Τράπεζα Κύπρου είναι βιώσιμες.
Εν μέσω αυτών των διαφωνιών, το  αποψινό κρίσιμο Eurogroup πήρε αναβολή δύο ωρών, για τις 9 το βράδυ, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για καθυστέρηση που οφείλεται στην “έλλειψη προόδου”, κατά τις απογευματινές διαβουλεύσεις.
Όπως είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, ο λόγος της καθυστέρησης του Eurogroup είναι γιατί οι συζητήσεις πριν από τη συνεδρίαση καθυστέρησαν πέραν του χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι πριν από το Eurogroup, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης και των σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι το τελευταίο λεπτό, είναι το γεγονός ότι η είδη της αναβολής του Eurogroup έγινε γνωστή την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν στο κτίριο του Συμβουλίου.
Προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schaeuble δήλωσε: “Ελπίζω ότι έχουμε μία λύση, αλλά η Κύπρος πρέπει να δει την κατάσταση με ρεαλισμό”.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter είπε ότι υπάρχει “κοινή θέληση” για να βρεθεί μία συμφωνία απόψε. Τάχθηκε, επίσης, κατά της κρατικοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο της διάσωσης της Κύπρου.
Ο Γάλλος ομόλογός της, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία λύση που να κρατά την Κύπρο μέσα στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...