Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ποιός είναι ο ρόλος της Ρωσίας στο κούρεμα και την κρίση της Κύπρου

Ποιός είναι ο ρόλος της Ρωσίας στο κούρεμα και την κρίση της Κύπρου
Η Μόσχα δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επέκταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ή εάν θα συμπεριλάβει Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Reuters....

Αντίθετοι οι Ρώσοι στο «κούρεμα» των καταθέσεών τους
Ωστόσο ο έκτακτος φόρος που προβλέπεται να επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις με βάση το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Μόσχα.
«Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας.
Ο Αξάνοφ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο ενδέχεται να αγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια (περίπου 15,4 δισ. ευρώ).
Αναμένουν ρωσική βοήθεια
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι, αναμένουν από την Ρωσία να επεκτείνει το δάνειο της Κύπρου κατά 5 χρόνια έως το 2012 και ενδεχομένως να αναχρηματοδοτήσει τους όρους του.
Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Επισήμως, το κίνητρο της επίσκεψης του Σαρρή στη Μόσχα δεν έχει ανακοινωθεί, όμως η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις Ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση του Eurogroup για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου για την στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Οχι στο κούρεμα ρωσικών καταθέσεων
Σενάρια για εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ χωρίς το «κούρεμα» καταθέσεων ξένων υπηκόων, δηλαδή κυρίως Ρώσων, μπήκαν χθες βράδυ στο τραπέζι σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, σύμφωνα με την κυπρική εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σκέψεις αφορούν τη φορολόγηση μόνο των κυπριακών καταθέσεων, με ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει και τα ταμεία προνοίας.
Στόχος είναι από τη μια να καταλαγιάσει ο σάλος που έχει προκληθεί και να μην καταγραφεί μαζική εκροή ξένων καταθέσεων και από την άλλη να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή για την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.
Συνεχείς διαβουλεύσεις με Μέρκελ
Χθες μάλιστα έγινε μια πρώτη ενημέρωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και των μελών του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Μέρκελ και Eurogroup ενημερώθηκαν για την άρνηση της Βουλής να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής και ότι η κυβέρνηση εργάζεται πλέον πάνω σε νέες ιδέες. Εάν οι αριθμοί βγαίνουν και διασφαλιστεί και πλειοψηφία της Βουλής, τότε το νέο σχέδιο θα κατατεθεί και στο Eurogroup για έγκριση σήμερα.
Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, το σώμα συμφώνησε ότι οι καταθέτες με ποσά λιγότερα από €100.000 θα πρέπει να προστατευτούν και δέχθηκε να παραχωρήσει στην Κύπρο περισσότερη ευελιξία στο θέμα της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων.
Ρώσοι εντός ή εκτός «κουρέματος»;
Ωστόσο πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν αμφιβολίες κατά πόσον το Eurogroup και ειδικά η Γερμανία θα αποδεχθούν να μείνουν εκτός «κουρέματος» καταθέσεων οι Ρώσοι, καθώς από την αρχή ήταν στόχος των μέτρων που προωθούνταν.
Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ακόμα πως, ούτως ή άλλως, ό,τι και να γίνει, μεγάλο μέρος των ρωσικών καταθέσεων θα φύγει από την Κύπρο και ότι αυτό που προέχει είναι να παραμείνει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών και άλλων ξένων εταιρειών.
Λογιστές και τραπεζίτες ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου ότι από το περασμένο Σάββατο βομβαρδίζονται από ξένους που θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες ενώ πολλοί απειλούν και με αγωγές. Θεωρούν ότι δεν ευθύνονται για τίποτε για να κληθούν σήμερα να αναλάβουν μέρος του κόστους και ότι αυτή η απόφαση αντιβαίνει κάθε ηθικό και νομικό κανόνα.
Εκτιμάται πως εάν δεν καταστεί εφικτό οι ξένες καταθέσεις να μη φορολογηθούν, τότε ο χρηματοοικονομικός τομέας θα κινδυνεύσει να χάσει έως και 50% των εργασιών του, πράγμα που θα σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει πλέον να μιλούμε για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο, προσθέτουν.
Κρίσιμο το επόμενο διήμερο για την Κύπρο
Το διήμερο από σήμερα 19 Μαρτίου θα καθορίσει το οικονομικό μέλλον της χώρας, καθώς είτε η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το κούρεμα καταθέσεων είτε όχι, θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις. Ένα «όχι» τονίζεται ξανά πως θα σημαίνει κλείσιμο τραπεζών με κίνδυνο να χαθούν οριστικά όλες οι καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ, ενώ ένα «ναι» θα συνιστά αλλαγή του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου της χώρας, όχι όμως ανώδυνα.
Χθες το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως το κούρεμα καταθέσεων θα γίνει μία και μόνο φορά και επαναλαμβάνει πως «στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποίηση. Νοουμένου ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου», προστίθεται.
Αγωνία για την απόφαση στη Βουλή της Κύπρου
Συνέρχεται την Τρίτη στις 11:00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ. Στις 18:00 πραγματοποιείται η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο, σήμερα και αύριο, λόγω τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζει σήμερα στις 08:45 για να αποφασίσει κατά πόσον το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα παραμείνει κλειστό λόγω των έκτακτων τραπεζικών αργιών.
Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
Την Τετάρτη, αντί για τη Δευτέρα που είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα μεταβεί στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υποστήριξε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν υποτίμησε καθόλου τον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών.
«Πιστεύω ότι ήταν μια κακή ιδέα, αλλά μας την επέβαλαν. Σε σύγκριση με το πολύ μεγαλύτερο κούρεμα, ήταν ηπιότερο και για την Κύπρο και για την ευρωζώνη» είπε.
Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και πρώην διοικητή της ΚΤ, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «παρέσυραν οι σύμβουλοί του».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ, κατά πόσο θα έπρεπε για λόγους πολιτικής ευθιξίας να είχε υποβάλει την παραίτηση του, επειδή διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει κούρεμα, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Γιατί; Διαβεβαίωνα ότι ήταν πολύ κακή ιδέα και έπρεπε να το αποφύγουμε με κάθε θυσία».
Εναντίον του «κουρέματος» οι Κύπριοι πολίτες
Υπενθυμίζεται ότι αν δεν ψηφιστεί η απόφαση του Eurogroup υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Δημοσκόπηση που μόλις δημοσιεύτηκε στην Κύπρο δίνει το 71% κατά της συμφωνίας για κούρεμα των καταθέσεων.
Όλο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα υπήρξαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις για να διασφαλιστεί η πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Βουλής κάτι όμως που ακόμα και τώρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν είναι εξασφαλισμένη.
Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ έχουν καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.
Από το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των κύπριων τραπεζιτών με τον διοικητή της κεντρικής κυπριακής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...