Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με ουρές και αστυνομία άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο

Αναλήψεις έως 300 ευρώ ημερησίως

 

Άνοιξαν στις 12:00 ακριβώς, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών...


Στα υποκαταστήματα των Τραπεζών, στην Επαρχία Λευκωσίας, επικρατεί τάξη. Οι ουρές που σχηματίστηκαν δεν ήταν πολύ μεγάλες και φαίνεται πως οι περισσότεροι πολίτες πείστηκαν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει πανικός.

Έξω από τις τράπεζες αναμένουν κυρίως ηλικιωμένοι οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς ταμιευτηρίου και δεν είχαν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Επίσης αρκετοί πολίτες βρέθηκαν στις τράπεζες για να καλύψουν μικροανάγκες, που δημιουργήθηκαν τις ημέρες που ήταν κλειστές οι τράπεζες και αναγκάστηκαν να πάρουν δανεικά.

Οι δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι με αστυνομικά περίπολα, αφού η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια από αγανακτισμένους πολίτες.

Οι υπεύθυνοι των Τραπεζών προσπαθούν να καθοδηγήσουν το κοινό και ενημερώνουν τον κόσμο ότι δέχονται μόνο καταθέσεις επιταγών. Όπως τους ανέφεραν, οι επιταγές μόνο κατατίθενται και δεν εξαργυρώνονται, ούτως ώστε να μην περιμένουν άδικα στην ουρά.

Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη
Τις ευχαριστίες του προς τους κύπριους πολίτες, για την «συνετή στάση» που τηρούν σήμερα και την «ωριμότητά» τους κατά τις τραπεζικές συναλλαγές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων» ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος σε μήνυμά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter.



Πρόβλημα με επιταγές
Παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά στην αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου και πρόσθεσε ότι θα δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν οι κάρτες της Λαϊκής Τράπεζας λειτουργούν κανονικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως θεωρούν ότι οι κάρτες λειτουργούν κανονικά.  «Οι κάρτες της Λαϊκής ισχύουν κανονικά, όπως ισχύουν και οι άλλες κάρτες», συμπλήρωσε.





Οι τράπεζες θα εξυπηρετήσουν σήμερα το κοινό έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ από αύριο θα επανέλθουν στο σύνηθες ωράριο λειτουργίας τους.

Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπόταν και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, που μπορεί να προκληθούν από αγανακτισμένους πολίτες, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει κάνει όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Κάλεσε το κοινό όπως επιδείξει ψυχραιμία και λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα, που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες.

Επίσης, καλεί το κοινό αν θέλει να ενημερώσει την Αστυνομία για ο,τιδήποτε να καλέσει αμέσως τη «Γραμμή του πολίτη».



Σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας , Αλίκη Στυλιανού, οι τράπεζες στην Κύπρο θαμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους, ενώ οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 300 ευρώ.

Στο μεταξύ, σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα» κατέληξαν στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προσδιορίζεται στο +/- 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί στις επόμενες βδομάδες, που θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.



Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...