Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ο Ερντογάν ζήτησε την μισή ΑΟΖ - Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά Σαμαρά

H ΑΓΚΥΡΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ
Πύρ ομαδόν εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς του στο ευαίσθητο και κρίσιμο εθνικά θέμα της ΑΟΖ κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη...
Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Καστελόριζο και την Κρήτη -win win όπως είπε που σημαίνει προς το συμφέρον όλων- και ο Σαμαράς κράτησε στάση που δείχνει ενδοτική.
Η «επίθεση» της τουρκικής πλευράς στο θέμα της ΑΟΖ και η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον τη στιγμή που όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πώς τα κοιτάσματα τόσο νότια της Κρήτης όσο και στο Ιόνιο είναι πέραν του δέοντος μεγάλα και πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Η στάση λοιπόν του Αντώνη Σαμαρά και οι χλιαρές αντιδράσεις του όταν ο Ερντογάν ζητούσε τη μισή ΑΟΖ δική του, προκάλεσαν ερωτήματα για την πολιτική που ασκείται στο μείζον θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Για «σήριαλ ελληνοτουρκικής προσέγγισης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας την επίσκεψη και τις επαφές του πρωθυπουργού στην Τουρκία.
«Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, τα 12 μίλια στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει αμέριμνος να απολαμβάνει το σήριαλ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Νότης Μαριάς.
Εξ άλλου, ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε στις συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών με την Τρόικα, τους εκπροσώπους της οποίας χαρακτήρισε «υπαλληλίσκους των δανειστών» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας στιγμή αυτών των επαφών «έριξε λευκή πετσέτα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «έχει μετατραπεί πλέον σε σάκο του μποξ από τους υπαλληλίσκους των δανειστών, χωρίς να τολμήσει να απαιτήσει καν τα αυτονόητα, δηλαδή την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει οδηγήσει σε απώλειες ζωών».
Ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αλλά και αποφασιστικά, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, αντιμετώπισε την επίσκεψη του Α.Σαμαρά και του μισού υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία στην συνεδρίαση του "Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας" των δύο χωρών που μοιάζει πλέον με διαδικασία φινλανδοποίησης της χώρας μας από τον ισχυρό γείτονα.
Ολόκληρη η δηλωση του εθνικιστικού κόμματος έχει ως εξής:
"Πιστός στην γραμμή του "κουμπάρου" Καραμανλή, ο Σαμαράς έδωσε "γη και ύδωρ" στους τούρκους στο βωμό των επενδύσεων και της "ελληνοτουρκικής" φιλίας
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε "τούρκους" και "ομοεθνείς" του τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, δήλωσε ότι η περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πάνω απ'όλα έστειλε τον τουρκικό στόλο σε ασκήσεις στο Αιγαίο κατά παράβαση κάθε διπλωματικού "σαβουάρ βιβρ". Και τι του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός; «Η σημερινή μέρα, είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".
Κατ' αυτό τον τρόπο o A. Σαμαράς ουσιαστικά αποδέχθηκε αυτό που είπε ο Ερντογάν ότι «Οι ομοεθνείς μας στη δυτική Θράκη και οι Ρωμιοί πολίτες μας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μια γέφυρα φιλίας. Οσο οι συνθήκες διαβίωσης τους θα είναι καλές αυτή η γέφυρα θα ισχυροποιείται».
Αυτό αποτελεί έμμεση απειλή, παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και καπέλωμα συλλήβδην των Ελλήνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης, αυτό δηλαδή που χρόνια τώρα προωθεί η Άγκυρα στην Ελληνική Θράκη. Από την άλλη, ο Σαμαράς με την τοποθέτησή του περί "καλής ημέρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" αποδέχθηκε de facto όλα τα ανθελληνικά που είπε από το πρωί ο Ερντογάν περί "υφαλοκρηπίδας", "βόρειας και νότιας Κύπρου" κλπ.
Οποιαδήποτε συζήτηση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο αρχιπέλαγος αποτελεί συνειδητή προδοσία. Ο Σαμαράς διέπραξε εθνικό έγκλημα σύροντας τη χώρα μας σε διάλογο με τους τούρκους. Η Χρυσή Αυγή κάνει γνωστό στους πάντες ότι: Το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα και τα ενεργειακά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση."
Χθες με την δήλωσή της αυτή η Χρυσή Αυγή έδειχνε η μοναδική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια φιλανδοποίησης της χωρας και να αποτρέψει απώλεια δικαιωμάτων της, ίσως και εδαφών...
Aφού και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Α.Σαμαρά ότι δεν έθεσε στον Ρ.Τ.Ερντογάν τα ελληνικά δικαίωματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και υποστηρίζει ότι πάνε να μετατρέψουν το Αιγαίο σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, κάτι δεν πάει καλά με το ταξίδι Σαμαρά.
"Mεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν την μετατροπή μεγάλων περιοχών στις δύο χώρες (παράλια Τουρκίας και νησιά Αιγαίου) σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης, μίας ειδικής οικονομικής ζώνης σε φτηνή εργασία στα πλαίσια ενός σύγχρονου δουλεμπορίου.
Σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί την μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς το ταξίδι Σαμαρά στην Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία. Ο Ερντογάν ζήτησε την μισή ΑΟΖ, την δικιά μας μισή ΑΟΖ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...