Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η διαφθορά απειλή για τη δημοκρατία

Απειλή για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη δημοκρατία συνιστά η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Στην άποψη αυτή συνέκλιναν οι πρώτοι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα "Η διαφθορά και η καταπολέμησή της" που διοργάνωσε χθες το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ)....

Ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ΙΜΔΑ Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι η διαφθορά "υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση, τη δίκαιη μεταχείριση και την κοινωνική δικαιοσύνη, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και των ηθικών θεμελίων της κοινωνίας". Συνδέοντας επίσης τη διαφθορά με την "πλουτολατρεία" όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ιδρύματος, η οποία υποστήριξε επίσης ότι "η σημερινή οικονομική κρίση προετοιμάστηκε και εξελίχτηκε με βάση την αρχή ότι οι πολύ πλούσιοι πρέπει να λειτουργούν με κατευθυντήρια γραμμή να φτωχύνουν οι μεσαίας οικονομικής τάξης πολίτες και να εξοντωθούν οι φτωχοί".
Σε πλήθος υποθέσεων που απασχολούν τη δικαιοσύνη σε σχέση με τη διαφθορά στις διάφορες μορφές της, όπως η απιστία σχετικά με την υπηρεσία, η υπεξαίρεση και η παράβαση καθήκοντος αναφέρθηκε ο αρεοπαγίτης Μιχάλης Μαργαρίτης, αποδίδοντας στον ανεπαρκή διωτικό μηχανισμό την εικόνα της ατιμωρησίας που προβάλλεται. "Η αέναη αναβλητικότητα, στα όρια της παραγραφής, του διωκτικού μηχανισμού, δημιουργεί τις κατάλληλες ευκαιρίες για ένα κατεξοχήν επικερδές παιχνίδι για τους δράστες, παρά την επάρκεια του νομικού μας οπλοστασίου", είπε χαρακτηριστικά.
Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αν η χώρα θέλει να επιβιώσει, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη διαφθορά ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, συμμεριζόμενος την άποψη ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες έκρηξης του φαινομένου. Πρότεινε μάλιστα να χαρακτηρίζονται ως "προτιμητέα" στην εκδίκασή τους τα εγκλήματα διαφθοράς των κρατικών λειτουργών ή υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα που κατέχουν.
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) Ιωάννης Καραβοκύρης αναφέρθηκε στον ρόλο του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας, ζητώντας ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των βουλευτών και λοιπών κρατικών αξιωματούχων να περάσει ως αρμοδιότητα στο Ε.Σ. Πρότεινε επίσης να τίθεται σε κοινοβουλευτικό διάλογο η ετήσια έκθεση του Ε.Σ. και η ελεγκτική δραστηριότητα να περιέλθει στο δικαστήριο ή σ' ένα μεικτό όργανο βουλευτών και δικαστών, με πλειοψηφία των δεύτερων.
Την πρωινή συνεδρίαση συντόνισε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο οποίος σημείωσε την "πρόδηλη συμβολή της διαφθοράς στην οικονομική κρίση", ενώ για την αντιμετώπιση του φαινομένου ζήτησε αλλαγές στο διοικητικό πεδίο και στο πεδίο της δικαιοσύνης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...