Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα θρηνεί για τον χαμό του ηγέτη της

Επταήμερο εθνικό πένθος - Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν



(Upd) Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος έχασε τη μάζη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή στις 16:25 (τοπική ώρα) της Τρίτης. Τον θάνατό του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της χώρας Ν. Μαντούρο - και πιθανότερος διάδοχός του - κάνοντας λόγο για στιγμή «βαθιάς θλίψης».
Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας και φωνάζοντας συνθήματα ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε εκείνος: «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται» φώναζαν.
Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας προκειμένου  να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει σήμερα, Τετάρτη. Αναστέλλονται, επίσης, όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες μέχρι την Παρασκευή.
Η δημόσια κηδεία παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα.  «Την Παρασκευή στις 10 π.μ.( ώρα Βενεζουέλας) θα έχουμε την επίσημη τελετή στην Στρατιωτική Ακαδημία» είπε ο Χούα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες
«Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους» πρόσθεσε.
Ο θάνατος του Τσάβες προκαλεί πολιτική αναστάτωση στη Βενεζουέλα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νίκολα Μαντούρο να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.
Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγκο Μολέρο με δήλωσή του υποσχέθηκε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας να σταθούν κοντά στο το Σύνταγμα και τη βούληση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. «Είμαστε ενωμένοι στην προστασία του Συντάγματος και τη βούληση του διοικητή μας του επικεφαλής ηγέτη μας Ούγκο Ραφάελ Τσάβες Φρίας» δήλωσε ο Μολέρο.
Το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα
Από τους πρώτους ξένους ηγέτες που μίλησαν για την απώλεια του Ούγκο Τσάβες, ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα,  η δήλωση του οποίου ήταν πλήρης πολιτικών μηνυμάτων προς τον λαό της Βενεζουέλας.
“Σε μια εποχή κατά την οποία η Βενεζουέλα ξεκινάει ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αρχές της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζουμε  σε μια εποικοδομητική σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας”, ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου.
Εκλογές σε τριάντα ημέρες
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελίας Χούα.
Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.
Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από την επάρατη νόσο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Πηγή

1 σχόλιο:

Γράψτε τι σκέπτεστε...