Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΕΞ: Υπολογισμένη κλιμάκωση η κίνηση της Αθήνας

Επιβεβαιώνει στην ουσία την εκτίμηση του «defence-point.gr» το ελληνικό ΥΠΕΞ διά του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ότι η ρηματική διακοίνωση δεν είναι τίποτα άλλο από μία «υπολογισμένη διπλωματική κλιμάκωση» από πλευράς της Ελλάδας στην τουρκική αυθαιρεσία.
Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είχε ήδη από τον Ιούλιο του 2012 προχωρήσει σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του ΝΑΤΟ αναφορικά με την τουρκική προκλητική στάση και τη πρωτοβουλία της να ανοίξει Οικόπεδα προς παραχώρηση σε ξένα… χωράφια. Φυσικά η Αθήνα είχε ήδη προβεί και στις απαραίτητες παραστάσεις προς τη τουρκική πλευρά μέσω διαβημάτων.


Όπως είναι φυσικό, η αδιαφορία που έδειξε η Άγκυρα προς τις εκκλήσεις της Αθήνας οδήγησε την Ελλάδα σε διπλωματική κλιμάκωση, «προχωρήσαμε σε ένα επόμενο βήμα, αυτό της επίσημης ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρμοδίων οργάνων του», ανέφερε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως «με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεται, ουσιαστικά, η Διεθνής Κοινότητα, τα κράτη που είναι μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, για τις ελληνικές θέσεις και προασπίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».
«Είναι μία κίνηση η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο Γρ. Δελαβέκουρας και υπογράμμισε πως «Το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το εθιμικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή, από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία».
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να τεντώσει το σχοινί μέσω τη παραχώρηση αδειών, και πως θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αφού η Αθήνα έχει «καταστήσει σαφές ότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, έχει οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά».
Φρούδες ελπίδες θα λέγαμε εμείς…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...