Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το ημερολόγιο του ΓΕΝ τη νύχτα των Ιμίων

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝ ΜΕ Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ
Λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, οι Τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απόβασης των κομάντος τους στα Δυτικά Ιμια. Η κορύφωση της κρίσης των Ιμίων αποτυπώνεται γλαφυρά μέσα από ...
τις επικοινωνίες του ΓΕΝ με τη Φ/Γ «Ναυαρίνο» η οποία ήταν ο πρωταγωνιστής της κρίσης σε μια επιχείρηση η οποία όπως όλα έδειχναν θα οδηγούσε σε πόλεμο, χωρίς καθαρούς κανόνες εμπλοκής από πλευράς πολιτικής ηγεσίας η οποία περιέπλεξε τη κατάσταση με έναν πρωθυπουργό εγωκεντρικό, με φοβικά σύνδρομα σε βαθμό εμμονής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία τους, κλειδωμένο στο γραφείο του αντί στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ως όφειλε, μαζί έναν υπουργό Εξωτερικών με αμφίβολα κίνητρα και  σκοτεινές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα και τη CIA σε ρόλο διαμεσολαβητή..
Με αυτά τα δεδομένα το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς προδιαγραμμένο εις βάρος της Ελλάδος που για μια ακόμη φορά βρέθηκε με ανάξιους ηγέτες να έχουν την ευθύνη των αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές για το Έθνος.
Στους διαλόγους φανερώνεται η κρισιμότητα των στιγμών καθώς έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ίμια την ώρα που εξελίσσεται μια αριστοτεχνική Ειδική Επιχείρηση από τούρκους βατραχανθρώπους οι οποίοι με την αποκάλυψη της παρουσίας τους προκαλούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της κρίσης, αποδεικνύοντας το κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε ανάλογες καταστάσεις οι Ειδικές Δυνάμεις.
Την ίδια ώρα που η φρεγάτα «Γιαβούζ» πλησίαζε πολύ κοντά στην επίμαχη βραχονησίδα, οπότε και πιστεύεται ότι άφησε τη λαστιχένια βάρκα με τους κομάντος, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, δύο τουρκικά ελικόπτερα S-70 Blackhawk πετούσαν από πάνω. Οι επιτελείς του ΓΕΝ πίστεψαν ότι τα δύο ελικόπτερα θα αποβίβαζαν εκείνα κομάντος ενώ στην πραγματικότητα επιχείρησαν να παραπλανήσουν τις ελληνικές δυνάμεις και το κατάφεραν καθώς αθέατοι μέσα στη θυελλώδη νύχτα και την θαλασσοταραχή οι τούρκοι βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στα Ίμια θέτοντας την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της.
Τελικά όπως αποδείχτηκε αυτή φάνηκε σε όλες τις περιπτώσεις κατώτερη των περιστάσεων καθώς βασική επιδίωξη ήταν η αποφυγή πάση θυσία να γίνει πόλεμος για «μερικά βράχια» όπως αργότερα αποκαλέστηκαν τα Ίμια από τον τότε ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο. Όποιο και αν ήταν το τίμημα, όποια και αν ήταν η οπισθοχώρηση. Ακόμη και με την υποστολή της σημαίας από Εθνικό έδαφος.
Ήταν όμως πράγματι αυτό το δίλλημα; Εκλογίκευση ή πόλεμος; Μήπως ήταν απλά η θεώρηση των πραγμάτων όπως την αντιλαμβάνονταν αυτοί που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων με όλα τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και τις ψυχολογίας που τους διακρίνουν;
Μήπως αγνόησαν τα διδάγματα της ιστορίας και της λογικής, αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι μια δυναμική απάντηση θα οδηγούσε ακόμη και μέσω κλιμάκωσης σε οπισθοχώρηση της Άγκυρας η οποία παίζει άριστα εδώ και δεκαετίες το παιχνίδι του εκφοβισμού απέναντι σε υποτονικές και ευθυνόφοβες ηγεσίες που διαχρονικά διαδέχονται η μια την άλλη στην Ελλάδα;
Και ποιο το αποτέλεσμα; Με την πολυτέλεια που μας δίνει η χρονική απόσταση αλλά και η γνώση των εξελίξεων που ακολούθησαν την κρίση των Ιμίων το 1996, μπορούμε πλέον ξεκάθαρα να διακρίνουμε τις συνέπειες των τότε αποφάσεων.
Ουσιαστικά με την ελληνική «αποχώρηση» που εκλήφθηκε ως υποχώρηση (τόσο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό), η Άγκυρα έθεσε πλέον γερά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι παράνομες διεκδικήσεις με τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στο Αν. Αιγαίο.
Διεκδικήσεων που σήμερα αποκτούν στρατηγικές διαστάσεις με το παιχνίδι που παίζεται στον ενεργειακό τομέα με την ΑΟΖ στο Αν. Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο αλλά και το ρόλο της ηγεμονικής δύναμης που επιχειρεί η Άγκυρα να αποκτήσει σε ολόκληρη τη περιοχή.
Παραθέτουμε τις επικοινωνίες που είχε το ΓΕΝ με τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» τις κρίσιμες εκείνες ώρες αυτούσιες προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρα η αποτύπωση των γεγονότων που θα εξηγήσουν στις νεότερες γενιές πως οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση πλήρους «συνδιαχείρησης» του Αιγαίου με τους φίλους και γείτονες μας.
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝ  31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996
00.47: Από φρεγάτα «Ναυαρίνο» (κέντρο επιχειρήσεων για τα Ιμια) προς ΓΕΝ: Ελικόπτερα κινούνται βόρεια προς βραχονησίδες.
00.55 ΓΕΝ προς Ναυαρίνο: Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ιμια και το Φαρμακονήσι.
01.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Δύο τουρκικά ελικόπτερα Μπλακ Χοκ βρίσκονται στην περιοχή, το ένα σε αιώρηση πλησίον της Γιαβούζ (φρεγάτα), 1.000 γιάρδες δυτικά από τα Ιμια. Το άλλο υπερίπταται Γιαβούζ.
01.25 ΓΕΝ προς Ναυ: Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε τουρκική μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
01.37 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα. Δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.
01.55 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. H φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί.
Τα ελικόπτερα απομακρύνονται αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο δεν ανησυχεί μόνο για τα Ιμια, καθώς έχει να προστατεύσει μια σειρά από νησίδες στην περιοχή.
02.00 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφιστάται η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια στο Φαρμακονήσι.
Στις 03.00 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ιμια. Δίνεται η εντολή να ανέβει η δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων αλλά η εκτέλεσή της καθυστερεί επειδή πέρασαν πρώτα από τα Ανατολικά Ιμια για να πάρουν φορτισμένες μπαταρίες ασυρμάτων. Για 45 λεπτά της ώρας Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά στο να έχουν κομάντος τους πρόσωπο με πρόσωπο στα Δυτικά Ιμια.
03.15 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως κάτι γίνεται στη Δυτική Ιμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου.
03.16 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πρι... Διατάξτε Πολεμιστή (περιπολικό ναυτικού) να αποβιβάσει Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών στη Δυτική Ιμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας.
03.30 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει 30 άτομα στο δυτικό νησί Ιμια. Να πάει ο Πολεμιστής να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει MYK (βατραχανθρώπους).
03.36 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τώρα αποβιβάζονται MYK στη βάρκα και εκτιμάται ότι η κίνηση θα περατωθεί σε 30 λεπτά.
03.38 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.
03.42 ΓΕΝ προς Ναυ.: Απογειώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως MYK.
04.08 ΓΕΝ προς Ναυ.: Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ιμια.
Το ελικόπτερο απογειώνεται από το Ναβαρίνο και πετάει, σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, πάνω από τις βραχονησίδες. H πίεση από το κέντρο είναι ασφυκτική.
04.25 Ναυ. προς ΓΕΝ: Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα.
04.26 Ναυ. προς ΓΕΝ: Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.
04.28 Ναυ. προς ΓΕΝ: Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.
04.29 ΓΕΝ προς Ναυ.: Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα της έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός.
04.47 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί.
04.50 Ναυ. προς ΓΕΝ: Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.
Το ελικόπτερο αναφέρει πως πρόκειται για δέκα τούρκους κομάντος πάνω στο δυτικό νησί.
05.02 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.
05.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
05.05 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά EMRGENCY EMERGENCY βόρεια 1,5 μίλι από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 05.40 το ΓΕΝ διατάζει τον κυβερνήτη του Πυρπολητή να πάρει τους έλληνες βατραχανθρώπους από την περιοχή.
05.40 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή.
05.58 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος.
07.12 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Να αρχίσετε να παίρνετε τη Σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.

Έγκαιρη ή καθυστερημένη ενημέρωση; 
 Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ελληνικές υπηρεσίες ενημέρωσαν έγκαιρα για την απόβαση των τούρκων κομάντος στα Δυτικά Ιμια. Οι αξιωματούχοι που χειρίζονταν την κρίση εκείνο το βράδυ επιμένουν πως οι αναλυτές της ΕΥΠ παρακολουθούσαν συνεχώς τα τουρκικά κανάλια για να συλλέξουν πληροφορίες.
Μόλις είδαν ότι ανακοινώθηκε η απόβαση των κομάντος, έπραξαν ως όφειλαν και ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Θυμούνται μάλιστα πως ο υφυπουργός κ. Κουρής έδωσε αμέσως εντολή να ετοιμασθεί το σχέδιο ανακατάληψης της βραχονησίδας. 
Το αν το ΓΕΕΘΑ μπόρεσε να επικοινωνήσει εγκαίρως με τον κ. Λυμπέρη, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλή, έξω από το γραφείο του κ Σημίτη δεν είναι σαφές. 
Τα συμπεράσματα δικά σας !
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...