Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Έκοψαν για καυσόξυλα την ελιά του Πλάτωνα στην Ιερά Οδό

Θύμα της...κρίσης

Το δέντρο βρισκόταν όρθιο εκεί μέχρι το 1978, οπότε ένα λεωφορείο έπεσε επάνω με αποτέλεσμα να το σπάσει. Ο κορμός του τότε μεταφέρθηκε και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ειδική προθήκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το δέντρο βρισκόταν όρθιο εκεί μέχρι το 1978, οπότε ένα λεωφορείο έπεσε επάνω με αποτέλεσμα να το σπάσει. Ο κορμός του τότε μεταφέρθηκε και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ειδική προθήκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Τα απομεινάρια της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά Οδό ξερίζωσαν άγνωστοι για να τα χρησιμοποιήσουν, όπως εικάζεται, για... καυσόξυλα.

Η ιερή ελιά του Πλάτωνα έμεινε στην ιστορία των Αθηνών ως το δέντρο στη σκιά του οποίου ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε του μαθητές του κατά τον 5ο π.Χ.

Το δέντρο αυτό, που μέχρι σήμερα οι τεράστιες ρίζες του βρίσκονταν κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ιερά Οδό, κατά πολλούς ήταν μια από τις 12 ελιές της Ακαδημίας που αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της κι από τις οποίες δημιουργήθηκε ο περίφημος Ελαιώνας των Αθηνών, που έδωσε και το όνομά του στην περιοχή.

Αυτά τα δώδεκα ελαιόδεντρα ήταν, σύμφωνα με το μύθο, κλώνοι της ιερής ελιάς που έκανε δώρο η θεά Αθηνά στην πόλη ώστε να αναδειχθεί προστάτιδά της, σε μια μάχη έναντι του Ποσειδώνα. Όπως κι έγινε, με αποτέλεσμα η πόλη να λάβει το όνομά της. Κι έτσι γεννήθηκε η Αθήνα!

Σύμφωνα με άλλη άποψη πάντως το δέντρο, αποτελούσε απομεινάρι των δενδροστοιχιών της Ακαδημίας, που όμως και πάλι προέκυψαν από εκείνα τα πρώτα δώδεκα μυθικά ελαιόδεντρα.

Το γηραιό δέντρο βρισκόταν όρθιο εκεί μέχρι το 1978, οπότε ένα λεωφορείο έπεσε επάνω με αποτέλεσμα να το σπάσει. Ο κορμός του τότε μεταφέρθηκε και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ειδική προθήκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη θέση που υψωνόταν η ελιά, παρέμεινε όμως η τεράστια ρίζα της που είχε ξεκινήσει μάλιστα να πετάει καινούρια βλαστάρια.

Αυτή την τεράστια ρίζα, όπως είπαν οι περίοικοι, είναι πολύ πιθανό εκείνοι που ξερίζωσαν τον κορμό, να την είχαν δει στη διάρκεια του καθιερωμένου παζαριού που γίνεται ακριβώς απέναντι από το σημείο. Κατόπιν, έφτασαν εκεί σε ώρα που δεν τους έβλεπε κανείς και τον πήραν.
Newsroom ΔΟΛ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...