Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Οι «υγειονομικές βόμβες» που απειλούν την Αττική



Φωτογραφία για Οι «υγειονομικές βόμβες» που απειλούν την ΑττικήΣε χωματερή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων φαίνεται πως έχει μετατραπεί η περιοχή κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, δημιουργώντας, ιδιαίτερα τοξικές συνθήκες για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου...


Έπειτα από την ανακάλυψη παράνομης χωματερής τοξικών και χημικών αποβλήτων στα Μέγαρα, στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών υπηρεσιών μπαίνει η λίμνη του Μαραθώνα όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για ασυνείδητους που επιδίδονται σε ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» έχει παρατηρηθεί ανεξέλεγκτη ρίψη ζωικών αποβλήτων στην περιοχή του Καπανδιτίου, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα.

Ο διοικητής της Περιφέρειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα τονίζει ότι πρόκειται για λύματα από παράνομα σφαγεία και από κτηνοτροφικές μονάδες και καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν όταν παρατηρούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση για να προλαβαίνει η πολιτεία να παρεμβαίνει, καθώς η επίβλεψη της περιοχής δεν ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση.


Επιπλέον, κάνει λόγο για έξαρση της διάθεσης χημικών και τοξικών αποβλήτων στην περιοχή ειδικότερα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας χημικών και τοξικών αποβλήτων και μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά το κόστος μεταφοράς τους είναι πολύ υψηλό, καθώς κυμαίνεται από 20.000 έως 40.000 ευρώ για ένα φορτηγό, ανάλογα με την τοξικότητα του φορτίου.

Η ελλιπής αστυνόμευση έχει ανοίξει το δρόμο σε αρκετούς επιτήδειους οι οποίοι επιδίδονται στη νέα μόδα μεταφέροντας τα απόβλητα και τα αφήνουν σε βαρέλια σε διάφορες απόμακρες περιοχές ή τα θάβουν σε δασικές εκτάσεις και παλιά λατομεία.

Τις καταγγελίες του διοικητή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας υιοθετεί και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος, δηλώνει στην εφημερίδα ότι η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη όταν λειτουργούσε η χωματερή στα Λιόσια. Προσθέτει οτι η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε βιομηχανία-βιοτεχνία που παράγει απόβλητα πρέπει να φροντίζει η ίδια για την μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Η πίεση έχει περιέλθει σε τέτοιες περιοχές, καθώς ο ποταμός Ασωπός που κάποτε αποτελούσε τον «αγαπημένο προορισμό» των επιτήδειων, πλέον, προστατεύεται από εθελοντές και κράτος.

Χαρακρτηριστικό της ελλιπούς αστυνόμευσης είναι το γεγονός ότι η ειδικά διαμορφωμένη υπηρεσία, η Αστυνομία Περιβάλλοντος, αριθμεί μόλις δύναμη τριάντα ατόμων για την Αττική οι οποίοι μερικές φορές αποσπώνται σε άλλα καθήκοντα, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ έχει μεν εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πηγή: iefimeridaΠηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...