Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Μύδροι» Γιούνκερ για τους πλούσιους Έλληνες που βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό

«Θα υπερασπίζομαι την Ελλάδα μέχρι το τέλος»
 Σκληρή κριτική στους πλούσιους Έλληνες, που   φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
  Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα επιβαρύνουν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, δήλωσε τα εξής: ...
«Ενθαρρύνω, με όλη μου τη δύναμη, τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, προς το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, τη στιγμή που οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα, προς το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο...».

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ξεσκεπάσει αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ, για να εκμεταλλευτούμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε ορισμένα κράτη - μέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Σε άλλη αναφορά του για την Ελλάδα, ο επικφαλής της ευρωζώνης τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι, κυρίως, από αγγλοσαξονικές χώρες προέβλεπαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, «χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική βουλή και στη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει πολύ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία- όπως είπε- δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά».

«Για μένα, η ΕΕ και η ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. Έχουμε γίνει αλαζόνες. Δε γνωρίζουμε ιστορία. Δε συμπαθούμε αυτούς που δεν είναι σαν εμάς, αγνοούμε όσα προσέφερε η Ελληνική Δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη. Θα υπερασπίζομαι αυτήν τη χώρα, ως το τέλος. Είμαι φίλος των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι μικρό, επειδή η χώρα είναι μικρή. Παρόλα αυτά, δήλωσε, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους της είναι υπαρκτό.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται να βρεθεί οριστική λύση για το θέμα της Κύπρου στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Στην τελευταία του -όπως όλα δείχνουν- εμφάνιση ως πρόεδρος του Εurogroup στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε ακόμη: «Η μόνη χώρα που εφάρμοσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν η δική μου». Υπενθύμισε μάλιστα πως και η Γερμανία και η Γαλλία και η Ολλανδία το παραβίασαν πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Εurogroup επανέλαβε πως οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση της ευρωζώνης  διαψεύσθηκαν  και ζήτησε μια κοινή πολιτική για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ενοποίηση της βιομηχανικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της μεγάλης ανεργίας ενώ αναφερόμενος στον γαλλο-γερμανικό άξονα τόνισε πως «η γαλλο-γερμανική ορχήστρα δεν λειτουργεί πάντα με τρόπο που θα άφηνε ικανοποιημένο έναν λάτρη της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...