Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΤΟ: Ελλάδα, ΗΠΑ και Βρετανία οι μόνες χώρες με αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που συνεχίζουν να δαπανούν στον τομέα της Άμυνας ποσά που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ τους ετησίως, αν και τα 28 κράτη-μέλη είχαν δεσμευθεί το 2006 να μην περιορίσουν τον προϋπολογισμό τους στην Άμυνα κάτω από το όριο του 2%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η Ιταλία και η Ισπανία, λόγω της κρίσης, έχουν μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες.
 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν επισήμανε ....το χάσμα ανάμεσα στους συμμάχους που συνεχίζουν να επενδύουν σε στρατιωτικά μέσα και σε εκείνους που τα θυσιάζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
 
«Οι στρατιωτικές δαπάνες είναι ολοένα και λιγότερο ισορροπημένες μεταξύ των συμμάχων, όχι μόνον ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επίσης στους κόλπους της ίδιας της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν. 
 
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των συμμάχων να συνεργάζονται αποτελεσματικά στη διαχείριση των διεθνών κρίσεων. Αναγνώρισε ότι ενώ ορισμένοι ευρωπαίοι σύμμαχοι θα συνεχίσουν «να αποκτούν σύγχρονα και προσαρμοσμένα στρατιωτικά μέσα, άλλοι θα αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες να το κάνουν».
 
Η προειδοποίηση απηχεί δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που καλούν εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους να μην περιορίσουν τις δαπάνες στο στρατιωτικό τομέα.
 
Η έκθεση του ΝΑΤΟ
 
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνον οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Εσθονοί αύξησαν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο διάστημα 2007 - 2011.
 
Στον αντίποδα, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση περιόρισαν δραστικά τον αμυντικό προϋπολογισμό τους, κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία, η οποία δαπανά ποσό μικρότερο του 1% του ΑΕΠ της. 
 
Στην έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος να μειώσει η Ευρώπη την επιρροή της στη διεθνή σκηνή, σε σχέση όχι μόνον με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες , όπως η Κίνα, που ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους.
 
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στο οικονομικό και κοινωνικό βάρος του τομέα της Άμυνας. «Αν μειώσουμε υπερβολικά τις στρατιωτικές δαπάνες μας, κινδυνεύουμε να επιδεινώσουμε την οικονομική κατάσταση, εξασθενώντας επιχειρήσεις που είναι σημαντικές σε όρους καινοτομίας, απασχόλησης και εξαγωγών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προτείνει να «ελαχιστοποιηθούν τα κόστη», προωθώντας «πολυεθνικές λύσεις».
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...