Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ...
Πριν λίγο εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Jiuquan στην Κίνα ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης. Η κατασκευή του δορυφόρου χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ερευνών της Τουρκίας (TUBITAK) και την τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TΑΙ),
H Τουρκία θα αποκτήσει τα δικά της μάτια στο διάστημα αφού ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk-2 ο οποίος αναπτύχθηκε από το τουρκικό κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK UZAY και την κρατική εταιρεία TAI ενώ όλο το λογισμικό για τον δορυφόρο κατασκευάστηκε στην Τουρκία.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος έχει διακριτική ικανότητα 2,5 μέτρα και θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες συνολικού όγκου 15 Gbit.
Ο Göktürk-2 πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την περίφημη ΜΙΤ και πρόσφατα δοκιμάστηκε για την απόδοση του στην Γαλλία. Το συμβόλαιο για την ανάπτυξη και κατασκευή του δορυφόρου υπογράφηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν στις 13 Απριλίου του 2007 και το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή την 1 Μαΐου του 2007.
Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk-2 θα τεθεί σε τροχιά 700 χλμ από την επιφάνεια της Γής, η κάθε περιστροφή του θα διαρκεί 98 λεπτά, ο χρόνος μετάδοσης δεδομένων στο σταθμό ελέγχου στην Γής θα διαρκεί 40 λεπτά την κάθε ημέρα, το δε βάρος του δορυφόρου είναι 409 κιλά.
Ο δορυφόρος και τα επιμέρους υποσυστήματα του κατασκευάζονται εν μέρει από την κρατική εταιρεία ΤΑΙ ενώ το ηλεκτροπτικό σύστημα αγοράστηκε το εξωτερικό. Τα περισσότερα από τα υποσυστήματα του δορυφόρου είναι CΟTS ορισμένα έχουν αναπτυχτεί από τουρκικές εταιρείες όμως το βασικότερο πλεονέκτημα των Τούρκων είναι η εμπειρία που απέκτησαν στην ολοκλήρωση των επιμέρους συστημάτων πάνω σε μία πλατφόρμα και η συνολική εμπειρία από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Η διακριτική ικανότητα του Göktürk-2 δεν είναι ικανοποιητική για στρατιωτική χρήση μόλις 2,5 μέτρα με αμφίβολη ποιότητα. Η απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος το οποίο θα είναι σε αποκλειστική χρήση από την Τουρκία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Αν Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Εταιρείας ΤUSAŞ Iμπραχίμ Κεσκίνερ, ανέφερε πως "ο δορυφόρος θα μπορεί να συλλέγει στρατιωτικές εικόνες και πληροφορίες ενώ παράλληλα να μεταδίδει δεδομένα που αφορούν οικονιμικής φύσεως πληροφορίες". "Ουσιαστικά με τις ειδικές κάμερες του δορυφόρου μπορούμε νε δούμε άνετα ένα αυτοκίνητο που προχωρά σε οποιοδήποτε δρόμο και να στοχοποιείται π.χ. από ένα UAV" αναφέρει ο πρόεδρος της TUSAŞ.
Σύμφωνα με τον Κεσκίνερ οι στρατιωτικές εικόνες και πληροφορίες που συλλέγει ο Göktürk-2 θα μεταδίδονται με ειδικό κρυπτογραφικό σύστημα προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι πρώτες εικόνες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις αρχές Ιανουαρίου.
Το ερώτημα που αφορά τη χώρα μας είναι το τι θα «βλέπουν» οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάνω στο Αιγαίο και στη Θράκη και πως θα εκμεταλλεύονται αυτές τις πληροφορίες.O συγκεκριμένος δορυφόρος θα μπορεί να έχει εικόνες από την Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή και οι γείτονες μας δεν αποκλείουν να πωλούν κάποιες από τις πληροφορίες τις οποίες θα διαθέτουν. Κάθε 93 λεπτά θα ολοκληρώνει τον κύκλο στην τροχιά του και θα στέλνει νέες εικόνες.
Αν και η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός σαφώς καλύτερου δορυφόρου του Helios IIB ο συγκεκριμένος δορυφόρος αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, με την Γαλλία να κατέχει την τεχνολογία για την κατασκευή του Helios 2B και τη αρμοδιότητα για την διαχείριση του δορυφόρου.
Άλλο να ζητάς εικόνες και να σου δίνουν ότι θέλουν και όποτε θέλουν και μόνον κατόπιν προγραμματισμού πάντα σε σχέση με την διαθεσιμότητα του δορυφόρου, όπως συμβαίνει με τον Helios 2B και άλλο να έχεις τα δικά σου μάτια στο διάστημα, ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή σου...
Το 2013 πρόκειται να εκτοξευτεί ο δεύτερος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Τουρκίας ο Göktürk-1 ο οποίος κατασκευάζεται από την Telespazio με αισθητήρα κατά πάσα πιθανότητα ιταλικής κατασκευής ο οποίος έχει διακριτικότητα μόλις 0,8 μέτρα, δηλαδή θα μπορεί να εντοπίσει ακόμα και τις κινήσεις εντός ανθρώπου...
Το σημαντικότερο στοιχείο πέρα από την εκτόξευση την ίδια και το γεγονός ότι η Τουρκία θα διαθέτει ένα δορυφόρο ο οποίος θα είναι ικανός να «σαρώνει» κυριολεκτικά όλη την ελληνική επικράτεια είναι πως το λογισμικό του αλλά και οι υπολογιστές που διαθέτει αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Τουρκία από το διαστημικό ινστιτούτο έρευνας UZAY που ανήκει στο ερευνητικό κέντρο TUBITAK.
Το παραπάνω και συγκρινόμενο μοιραία με την ελληνική μίζερη πραγματικότητα αποτελεί μια θλιβερή διαπίστωση για το πόσο μεθοδευμένα και βάσει προγραμματισμού έχει προχωρήσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία τόσο στην έρευνα όσο και στην ανάπτυξη και πόσο τραγικά πίσω σχεδόν εξαφανισμένη βρίσκεται η αντίστοιχη ελληνική.
Το γεγονός βέβαια της τουρκικής προόδου έχει να κάνει με το πόσο σοβαρά βλέπουν οι Τούρκοι τη ίδια τους τη χώρα και την ανάπτυξη που θέλουν να έχουν και πόσο αστεία σχεδόν προδοτικά βλέπουμε εμείς τον αντίστοιχο τομέα. Καμία σοβαρότητα καμία θέληση για να καταστεί η χώρα υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή της παρά μόνο ηττοπάθεια, φόβος και αδιαφορία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...