Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Απλησίαστο ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ: Τρεις χρεοκοπίες σε 16 μήνες! - Tρέμε Αργεντινή!

ΜΑΣ ΞΑΝΑ-ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Η S&P!
Στην τρίτη κατά σειρά χρεοκοπία μέσα σε 16 μήνες κηρύχθηκε η χώρα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, έστω και αν η χρεοκοπία είναι χαρακτηρισμένη ως "επιλεκτική χρεοκοπία" (Selective Default)>>>

Ο οίκος υποβάθμισε  την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 5 βαθμίδες της κλίμακάς του.
Η προηγούμενη διαβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης ήταν, πάντα από την S&P, στην κλίμακα CCC και είχε «αλλάξει» αμέσως μετά το πέρας της περίφημης αναδιάρθρωσης του χρέους μας, του γνωστού PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2011, με το πρώτο "κουρεμα" που έμεινε "στα χαρτιά" και θα "εβαζε πάτο στο βαρέλι", όπως διατεινόταν ο τοτε υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος.
Το ερώτημα είναι αν έχει κάποια ουσιαστική σημασία το γεγονός ότι μας ... ξαναχρεοκοπούν. Επί της ουσίας, όχι. Απλά η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και αυτό είναι σαφές, αλλά έπρεπε να το περιμένουν: Η συμφωνία των δανειστών της Ελλάδας για νέα μείωση του χρέους της, περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων σε κλάσμα της αξίας τους. Ως εκ τούτου παρεμβάλλεται μια νέα «αναδιάρθρωση» στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν επενδυτές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αποτύχει η συμφωνία επαναγοράς, αλλά ακόμα και αν επιτύχει να επανέλθει πολυ σύντομα, μέσα σε δυο-τρεις μήνες η ανάγκη για διαγραφή χρεών. Δηλαδή να καταδειχθεί άμεσα ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πρακτικά με την συμφωνία απλά αγοράσαμε χρόνο και το defencene.gr ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ στην Ελλάδ που είχαν θαρρος να το αναδείξουν το όλο ζήτημα σητν πραγματική του διάσταση. Το θέμα είναι αυτός ο χρόνος να μην αποδειχθεί πολύ λιγότερος απ'ότι ανέμεναν και οι πλέον σκεπτικιστές...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...