Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις-σοκ 10-20 ευρώ μηνιαίως στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Αυξήσεις-σοκ 10-20 ευρώ μηνιαίως στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αυξήσεις ηλεκτρο-σόκ 10-20 ευρώ μηνιαίως στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Πρωτοχρονιά προανήγγειλε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρ. Ζερβός.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, αυξήθηκαν κατά 60% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ. Οι αυξήσεις θα είναι κλιμακούμενες και θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 14,5% ως και 48,7%....

Ειδικότερα, η ανώτερη αύξηση θα αφορά στα τιμολόγια που είναι κάτω του μέσου κόστους, δηλαδή τιμολόγια από εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ οι κλίμακες θα είναι από 0-400 κιλοβατώρες αύξηση 5 ευρώ το μήνα, από 400-800 κιλοβατώρες 10 ευρώ το μήνα, 800 έως 3.000 κιλοβατώρες όπου εντάσσεται και η πλειονότητα των νοικοκυριών 15 ευρώ το μήνα και 3.000 κιλοβατώρες και άνω 20 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ από τις συγκεκριμένες αυξήσεις θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ανάπηροι, οι μακροχρόνια άνεργοι και εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 12.000 ευρώ και κάτω.
Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013 (10,8% από 1.1.2013, 6,3% την 1.5.2013 και 6,1% την 1.7.2013), οπότε «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω Μνημονίου.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός «θα υπάρξει απότομη μεταβολή για προσαρμογή στην κατάσταση αυτή», ενώ σημείωσε ότι από την εποχή του Μνημονίου Ι έπρεπε να γίνουν τιμολογιακές προσαρμογές, οι οποίες δεν έγιναν. Και συνέχισε λέγοντος πως «πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» και ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία», ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκ. ευρώ).
Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς την επιχείρηση πιστοποιώντας το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.
Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται αύξηση 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε σχέση με την περασμένη χρονιά», ενώ αναφορικά με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του.
Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ.
Ο κ. Ζερβός τέλος υποστήριξε ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία και πως ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα: Αλιβέρι που θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο, Ιλαρίωνας το πρώτο υδροηλεκτρικό έπειτα από 15 χρόνια, Μεγαλόπολη 5 που θα μπει σε λειτουργία το 2ο εξάμηνο 2013. Παράλληλα, είπε ότι η εταιρία μείωσε τη μισθοδοσία τα τελευταία 3 χρόνια κατά 650 εκατ. ευρώ και το προσωπικό της κατά 2.800 άτομα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...