Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Stratfor: Γιατί το Ισραήλ φλερτάρει Ελλάδα και Κύπρο

Την λογική πίσω από την «επίθεση φιλίας» του Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο αναλύει η αντιπρόεδρος παγκόσμιας ανάλυσης της Stratfor, Reva Bhalla.

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιράν και Ιράκ έχουν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τα περίπλοκα γεωπολιτικά δεδομένα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο..
Το Ισραήλ, που κάλυπτε το 40% των αναγκών ηλεκτροδότησης από το φυσικό αέριο της Αιγύπτου, έχει στην παρούσα φάση μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα και είναι αντιμέτωπο με μπλακ άουτ λόγω της αποσταθεροποίησης στην ισλαμική χώρα, αλλά και των συχνών επιθέσεων στον αγωγό αερίου που τις συνδέει.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η κ. Bhalla, η μοναδική επιλογή για το Ισραήλ είναι τα υποθαλάσσια αποθέματα αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο. Οι οικονομικές δυσκολίες Ελλάδας και Κύπρου τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι κακές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν καταστήσει πολύπλοκη τη σχέση. 


Το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία γιατί δεν μπορεί να αντέξει την πλήρη απομόνωσή του στην περιφέρεια. Επίσης χρειάζεται "μόχλευση" στη σχέση αυτή, αλλά και ενεργειακή ασφάλεια για τα πολύτιμα κοιτάσματα και τους αγωγούς.

Αυτό οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στη ΝΑ Μεσόγειο, με το Ισραήλ να εμφανίζεται «κοντύτερα» σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να είναι κοντά στις δυο χώρες, τόσο λόγω των κοιτασμάτων, όσο και για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει σαν "μόχλευση" στη σχέση της με την Τουρκία.

Η αναλύτρια υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση τα κοιτάσματα τα αξιοποιούν μικρομεσαίες εταιρίες, όπως η Noble Energy, αλλά για να γίνει η εκμετάλλευση με τις ταχύτητες που επιθυμούν οι ισραηλινοί θα πρέπει να εμπλακούν οι μεγάλοι «παίκτες» της ενέργειας.

Ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να διατελέσει και η Ρωσία, καθώς εάν καλυφθούν οι ισραηλινές ανάγκες για αέριο, θα υπάρχει μεγάλη ποσότητα αερίου προς εξαγωγή στην Ευρώπη, απειλώντας έτσι τη ρωσική κυριαρχία στην τροφοδοσία της ΕΕ.
Euro2day
InfoGnomon
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...