Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

"Φουρτούνα" στη Μεσόγειο, με τους Έλληνες βουλευτές που πάνε Γάζα! Δραματική έκκληση του ΥΠΕΞ


Το σκάφος Estelle στο οποίο επιβαίνουν 30 άτομα,μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει πανιά προς τη Γάζα. Κυριολεκτικά αφού το ιστιοφόρο με σημαία Φιλανδίας, πλέει με τα πανιά του ανοιχτά, προσπαθώντας να μην καταναλώσει ούτε σταγόνα από καύσιμο που προφανώς θα χρειαστεί όταν θα πλησιάζει στο προορισμό του....


Το ερώτημα βέβαια είναι μέχρι που θα φθάσει το Estelle, το οποίο όπως φαίνεται και στον χάρτη πλέει από τη νότια Κρήτη προς Κύπρο. Οι ισραηλινοί έχουν κάνει σαφές και στις ελληνικές αρχές ότι θα αντιδράσουν και θα ανακόψουν τον πλού του σκάφους. Κάτι που είχαν κάνει και με το Mavi Marmara,όταν με αιματηρή επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων το είχαν σταματήσει πολύ μακρυά από τις ισραηλινές ακτές.


Στην Αθήνα τα υπουργεία Εξωτερικών,Άμυνας ,Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Κατάσταση που συμπληρώνει 48 ώρες, αφού από προχθές το βράδυ υπήρχε ενημέρωση για ελληνικό πλοίο το οποίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει από τη Κρήτη για τη Γάζα. Το πλοίο εντοπίστηκε και ουσιαστικά με επίκληση απόφασης που είχε υπογράψει ο Χρίστος Παπουτσής του απαγορεύθηκε το ταξίδι προς τη Γάζα.


Στο μεταξύ όμως οι δύο βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ οι κύριοι Κοδέλας και Διαμαντόπουλος, βρήκαν τρόπο να μεταφερθούν από τη Κρήτη στο Estelle,το οποίο τρεις μέρες τώρα παρέμενε ουσιαστικά ακίνητο στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Οι δύο βουλευτές επιβιβάστηκαν στο πλοίο χθες και το Estelle , ξεκίνησε το αβέβαιο και επικίνδυνο ταξίδι προς τη Γάζα.

Πριν λίγο το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για το σοβαρό θέμα που έχει προκληθεί ,καλώντας τους Έλληνες πολίτες να μην συνεχίζουν το ταξίδι:

Aνακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με πληροφορίες για συμμετοχή Ελλήνων πολιτών σε απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας – Συνάντηση Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ με Πρέσβη Ισραήλ

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας από το σκάφος Estelle και ότι Έλληνες πολίτες προτίθενται να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας και τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των γεγονότων του 2010, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους Estelle.
Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Πέραν της προτροπής προς τους Έλληνες πολίτες για μη συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Β. Κασκαρέλης, στο πλαίσιο της μέριμνας του Υπουργείου για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατ΄ εντολήν του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, κάλεσε σήμερα τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Άριε Μέκελ, προς τον οποίο επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και τόνισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Αρχές του Ισραήλ θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών, που κατά πληροφορίες θα συμμετάσχουν στην απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας.
Σημειώνεται ότι το σκάφος Estelle δεν έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...