Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πρώτη ανοιχτή σύγκρουση Λαγκάρντ-Σόιμπλε!

 




Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θέτει σε αμφισβήτηση τις ίδιες θέσεις του Ταμείου...





Η σύγκρουση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- Γερμανίας, η οποία σοβεί τις τελευταίες εβδομάδες με επίκεντρο το «ποιός θα πληρώσει» την ελληνική διάσωση, εκδηλώθηκε χθες βράδυ σε ανώτατο επίπεδο, με.. τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αμφισβητεί ευθέως την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ενοχλημένος, στο περιθώριο συνάντησης υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στο Τόκυο, με τις δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ για την ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στις οικονομίες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ αμφισβητεί τις ίδιες τις θέσεις του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο έχει «πολλάκις στο παρελθόν» προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που ενέχουν τα υψηλά επίπεδα χρέους στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Οταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μεσοπρόθεσμος στόχος, δεν ωφελεί αν κάποιος αρχίζει να πηγαίνει προς αντίθετη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. «Οταν θέλεις να ανέβεις ένα ψηλό βουνό και αρχίζεις να το κατεβαίνεις, τότε το βουνό γίνεται ψηλότερο», πρόσθεσε.

Τα καυστικά σχόλια του γερμανού υπουργού Οικονομικών διατυπώθηκαν σχεδόν αμέσως αφότου η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε να ενστερνίζεται τα πορίσματα μιας νέας μελέτης, βάσει της οποίας ΔΝΤ και Βρυξέλλες, υποτίμησαν επανειλημμένως τις δυσμενείς επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ευθέως ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να εμμένουν τυφλά στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους (sic) που έχουν τεθεί, αν οι τελευταίοι πλήττουν την ανάπτυξη περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να θέτουν σε λειτουργία «αυτόματους σταθεροποιητές» της οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλαδή υψηλότερες κρατικές δαπάνες και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τάχθηκε επίσης ανοιχτά υπέρ της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Η κυρία Λαγκάρντ είναι το υψηλότερο μέχρι σήμερα στέλεχος, από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας, που τάσσεται ανοιχτά υπέρ του αιτήματος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...