Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ξένα ΜΜΕ: Με άδεια χέρια ήρθε και έφυγε η Μέρκελ από την Αθήνα

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο
Ξένα ΜΜΕ: Με άδεια χέρια ήρθε και έφυγε η Μέρκελ από την Αθήνα
Η Ανγκελα Μέρκελ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οπως σχολιάζει ο ξένος Τύπος ήρθε κι έφυγε με «άδεια χέρια».


Στο δίπολο μεταξύ της θερμής υποδοχής που επιφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα την Τρίτη, και τις «βίαιες» - όπως χαρακτηρίστηκαν - διαδηλώσεις στους δρόμους μιας Αθήνας-φρούριο εστίασαν περισσότερο τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενώ δεν έλειψαν και εκείνα που τόνισαν ότι η καγκελάριος ήρθε μάλλον με «άδεια χέρια»...

«Σήμερα βλέπουμε δύο διαφορετικά πρόσωπα της Ελλάδας.  Οταν έφτασε η γερμανίδα καγκελάριος χαιρετήθηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές από την  κυβέρνηση και με ανοιχτές αγκάλες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που έδειχνε ενθουσιασμένος από την ένδειξη στήριξής της. Ομως στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον της επίσκεψης, ορισμένοι κρατώντας πανό με ναζιστικές αναφορές και κάποιους να συγκρούονται με την αστυνομία. Σημάδια ενός εκ βαθέων διχασμού», λέει ο Μαρκ Λόουεν του BBC.

«Για τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο ερχομός της Μέρκελ είναι τρομερά σημαντικός σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθεί να ανοικοδομήσει εκ νέου την αξιοπιστία της χώρας του. Τώρα η καγκελάριος στέκεται δίπλα και στηρίζει τις πολιτικές του. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση περαιτέρω περικοπών καθησυχάζεται. Στους δρόμους των Αθηνών όμως η οργή θα συνεχίσει να βράζει», συμπληρώνει.

Στην «εξαντλημένη» Ελλάδα εστίασε ένας ακόμη αναλυτής του BBC, ο Γκάβιν Χιούιτ. «Η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει στήριξη και συμπάθεια, αλλά τίποτε άλλο. Η επίσκεψή της αποκάλυψε τη βαθιά εξάντληση του ελληνικού λαού εξαιτίας μιας λιτότητας για την οποία πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στην  γερμανίδα καγκελάριο.  Οταν η Μέρκελ συνάντησε τον έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, υπήρξε μια στιγμή "πραγματικότητας". "Είμαστε εξαντλημένοι", της είπε εκ μέρους του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το αίνιγμα που σκεπάζει την ευρωζώνη: η υπόσχεση ότι περισσότερο σφίξιμο στο ζωνάρι και δομικές μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αργότερα ευημερία. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόση υπομονή  έχουν οι πολίτες των χρεωμένων χωρών. Θα δώσουν τελικά χρόνο στους πολιτικούς τους ή στο τέλος η κρίση θα διευθετηθεί στους δρόμους; Η Μέρκελ μπορεί να λέει ότι στη περίπτωση της Ελλάδας το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου βρίσκεται ήδη πίσω μας, όμως η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας αφήνει αμφιβολίες για αυτό» εκτιμά.

Μια περισσότερο σημειολογική προσέγγιση για την αμετακίνητη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας και παρά τις διαβεβαιώσεις περί κατανόησης επιχείρησε η Χέλενα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Η καλβινιστική προσέγγιση της  Μέρκελ στην αντιμετώπισης της χτυπημένης από την κρίση νότια περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να έχει μαλακώσει, καθώς η ηγέτιδα "κοιτάζει" την επανεκλογή της τον επόμενο χρόνο, όμως καθώς η μικροσκοπική Ελλάδα βλέπει την άβυσσο, με αρκετά χρήματα για να αντέξει ως τα τέλη του επόμενου μήνα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: εφαρμόστε περισσότερα δρακόντεια μέτρα και τα πακέτα διάσωσης θα συνεχίσουν να ρέουν. Συμφωνώντας με τους γερμανούς συναδέλφους τους, οι έλληνες αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η επίσκεψη είχε καθυστερήσει πολύ. Πίσω στην καρδιά της κυβέρνησης άθικτης από τον διχασμό της καθημερινής ζωής, η αμηχανία στη σχέση της Ελλάδας με τον μεγάλο της αδερφό φάνηκε στη γλώσσα του σώματος του Πρωθυπουργού της. Ενόσω η κόρη ενός πάστορα Μέρκελ μιλούσε, ο Σαμαράς, ο οποίος προέρχεται από μια προνομιούχα ελίτ, με χρήματα και σπουδές στο Χάρβαρντ κοίταζε μπροστά του κάνοντας μικρούς μορφασμούς. "Οι Ελληνες είναι περήφανος λαός και εχθρός μας είναι η ύφεση, δεν ζητάμε όμως χάρες. Σε συζήτησή μου με την καγκελάριο τόνισα όμως ότι οι Ελληνες αιμορραγούν", είπε. Καθώς μιλούσε, η κατά τα άλλα εκφραστική Μέρκελ παρέμεινε στατική, πριν να σφίξει τα χείλη της και να κοιτάξει αλλού».

Για «επίσημη θέρμη και λαϊκή οργή», έκαναν λόγο οι Ρέιτσελ Ντονάντιο και Νίκολας Κούλις  στους New York Times. «Αποτολμώντας μια επίσκεψη στην πιο εχθρική περιοχή της Ευρώπης, η Ανγκελα Μέρκελ μετέβη στην Αθήνα, λέγοντας στους Ελληνες ότι καταλαβαίνει τα βάσανά τους, αλλά προτρέποντας τη χώρα να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων  και των περικοπών. Ομως καθώς έλεγε ότι είχε έρθει σαν "καλή φίλη και πραγματική εταίρος" και "όχι σαν δασκάλα που θα βαθμολογήσει", οι χιλιάδες Ελληνες που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι  αντιμετώπισαν την επίσκεψη ως πρόκληση από την αρχινέμεση στην κρίση του ευρώ, το "φάρμακο" λιτότητας της οποίας εξαλείφει την ελληνική μεσαία τάξη», λένε.

Από την πλευρά τους, οι μάλλον συντηρητικοί Financial Times  έκανα λόγο για «ελληνική μνησικακία» απέναντι στην γρήγορη επίσκεψη της Μέρκελ. «Η προσεκτικά σκηνοθετημένη εξάωρη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα ήταν η πρώτη σε περισσότερα από πέντε χρόνια ύφεσης, κατά τα οποία η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά το ένα πέμπτο. Υποτίθεται ότι θα έδειχνε στήριξη  για τον εύθραυστο συνασπισμό του έλληνα Πρωθυπουργού. Κι όμως, μοιάζει αντιθέτως να αποκρυσταλλώνει την μνησικακία ανάμεσα σε δύο χώρες της ΕΕ που μοιράζονται μια επώδυνη πολεμική ιστορία και τώρα ενσαρκώνουν τα άκρα στην χτυπημένη από την κρίση χρέους ευρωζώνη: τον μνησίκακο πιστωτή και τον καταπονημένο δανειστή». 

Ο γαλλικός Τύπος υπογράμμισε τις «βίαιες» διαδηλώσεις με τις οποίες υποδέχτηκαν οι Ελληνες τη Μέρκελ και την αμετακίνητη στάση της. Μάλιστα, ο Κριστιάν Λοσόν της εφημερίδας Liberation  μίλησε για «κόκκινο χαλί και μαύρη οργή για την αρχιτέκτονα της λιτότητας».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...