Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σκάνδαλο 85 εκ. € από δύο παρόχους ρεύματος

18 ΥΠΟΠΤΟΙ 

Σύμφωνα με δύο πορίσματα του προέδρου της Αντεισαγγελίας ΑΠ Π. Νικολούδη, οι εταιρείες «Hellas Power» και «Energa» φέρονται να μην έχουν αποδώσει στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 85 εκ. ευρώ, τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος


O ιδιοκτήτης της «Hellas Power» Βασίλης Μηλιώνης
O ιδιοκτήτης της «Hellas Power» Βασίλης Μηλιώνης

Προθεσμία για τη μεθεπόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ζήτησαν και πήραν χτες από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου 18 άτομα που κλήθηκαν για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιρειών?παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος «Hellas Power» και «Energa».
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, καθώς, σύμφωνα με δύο πορίσματα?καταπέλτη του προέδρου της Αντεισαγγελίας ΑΠ Παναγιώτη Νικολούδη, οι εταιρείες φέρονται να μην έχουν αποδώσει στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά 85 εκατομμυρίων ευρώ, όπως όφειλαν από τη συμβατική τους σχέση, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, φέρονται ότι δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
O εκ των ιδιοκτητών της «Energa» Αρ. Φλώρος
O εκ των ιδιοκτητών της «Energa» Αρ. Φλώρος
Οπως επισημαίνεται στο δεύτερο πόρισμα της Αρχής, «το ύψος του ποσού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση, μπορεί όμως βασίμως να υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Επιπλέον φέρονται ότι τα χρήματα τα οποία δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα ελέγχου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της «Hellas Power» και Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος ως εκπρόσωποι της «Energa», όπως και ο Αγγλος Αλαν Γκέιμπλ και ο Νικόλας Δεκόλης, που εμφανίζονται, όπως επισημαίνεται από την Αρχή, «ως εκπρόσωποι ρωσοαραβικού fund με την επωνυμία «Worldwide Energy Limited», στο οποίο εμφανίζονται να μεταβιβάζονται ή επιδιώκουν να φανούν ότι μεταβιβάζονται οι δύο εταιρείες».
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Energa» εμφανίζεται επίσης ο Στέφανος Σιαφάκας, ο οποίος φέρεται ότι έστειλε σε λογαριασμό της στην Ελβετία ποσά περίπου 20 εκατ. ευρώ, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2011.
Οι ύποπτοι
Μεταξύ των 18 προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι για κακουργήματα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων, προσήλθαν στην εισαγγελέα τα 11 μέλη του ΔΣ του κρατικού φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο τα χρήματα που έπρεπε να έχει εισπράξει.
Τα αδικήματα που διερευνώνται από την εισαγγελέα είναι απιστία σε βάρος της ΔΕΗ και του ελληνικού Δημοσίου, που αφορά τα μέλη των κρατικών φορέων, που κατηγορούνται βάσει του πορίσματος ότι «έδιναν παρανόμως προθεσμία πληρωμής (τράτο) στις προμηθεύτριες εταιρείες, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ».
Ως ηθικοί αυτουργοί στην παραπάνω πράξη φέρονται οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών.
Διερευνάται ακόμη το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά τα χρηματικά ποσά τα οποία δεν απέδωσαν οι επιχειρηματίες?εκπρόσωποι των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, όπως και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία κατά την Αρχή θεωρούνται «εγκληματικό προϊόν», το οποίο οι επιχειρηματίες προσπάθησαν «συστηματικά να μετατρέψουν σε νόμιμο και να αποκρύψουν μέσω του τραπεζικού συστήματος».
Μ. ΜΠΕΝΕΑ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...