Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Red Hot Chili Peppers: Καλιφορνικοποίηση και κόκκινες καυτερές πιπεριές…

Παρά τον κίνδυνο να φανούμε γραφικοί και να χαρακτηριστούμε ερωτευμένοι με την ανάγκη σχολιασμού του οτιδήποτε βρίσκεται στην επικαιρότητα, δε μπορέσαμε ως Λέσχη συνειδητά να κρατηθούμε μακριά από το να ξοδέψουμε λίγο ψηφιακό χωροχρόνο για ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα διεθνώς που... σήμερα για πρώτη φορά μετά από την ίδρυσή τους εμφανίζονται στην Ελλάδα: τους Red Hot Chili Peppers. Πόσο προβληματικό βέβαια για κάποιον που θέλει να σκεφτεί στοιχειωδώς λογικά και ούτε καν «ριζοσπαστικά ή ανυπότακτα» είναι να γίνεται αφορμή να γράψει ή έστω να σκεφτεί κάτι για τη μουσική, την τέχνη ή γενικότερα την ανθρώπινη επικοινωνία, με αφορμή ένα γεγονός που σε καιρό κρίσης κοστίζει από 35 έως 75 ευρώ; Ίσως αυτή να είναι η ουσιαστικότερη πλευρά της συζήτησης που θα μπορούσαμε αλλά δεν θα κάνουμε (εδώ τουλάχιστον).

Μουσικά επίσης για τους RHCP δεν είναι εδώ ο χώρος να πούμε και πάρα πολλά. Κατά την ταπεινή μας άποψη βέβαια αναμφισβήτητα μπορούν να θεωρηθούν μουσικές ιδιοφυίες. Με την εκρηκτική μίξη funk, punk και ραπ φωνητικών, κατάφεραν «έτσι απλά» να δημιουργήσουν το πιο δύσκολο από όλα: να κατακτήσουν το δικό τους ήχο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σε θέση από τους πρώτους ήχους κάποιου κομματιού τους να τους… αναγνωρίσουν αντανακλαστικά, ακόμη κι αν δεν έχουν καμία ιδέα για τους στίχους, τον τίτλο ή όποιο άλλο στοιχείου του.

Λόγω αυτής της ίδιας τους της μουσικής, αγαπήθηκαν κατ’ αρχήν μάλλον περισσότερο από ένα πιο εναλλακτικό κοινό, κυρίως το νεολαιίστικο. Οι ίδιοι δε μπορούν να χαρακτηριστούν ριζοσπαστικοί, αντί κομφορμιστές, εναλλακτικοί ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Εντέλει απέκτησαν και μια τέτοια μαζική αποδοχή και διεισδυτικότητα που ούτε το κοινό τους μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη -έστω αισθητική- ταυτότητα. Έγιναν άλλωστε γνωστοί στο ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα αντιφατική περίοδο για την πολιτική, τον πολιτισμό, την τέχνη και την αισθητική: κάπου εκεί στα 80’s και 90’s. Μια περίοδο για την οποία τόσα έχουν λεχθεί.. Αν κάτι μπορούμε να πούμε εδώ ξανά και με κάποια σχετική σιγουριά για εκείνη την εποχή που πολλές από εμάς ανέθρεψε, είναι ότι πολλά σημαντικά πράγματα φάνταζαν να χάνουν και τελικά έχασαν το πάλαι ποτέ νόημα τους. Τα πλαίσια αναφοράς και τα οράματα που είχαν με κόπο χτιστεί κάποτε έμπαζαν από παντού, σταθερές αξίες κατακρημνίζονταν κι όλα μπορούσαν να είναι κάτι αλλά ταυτόχρονα και τίποτα. Η μουσική και ιδιαίτερα η ποπ/ροκ η κατ’ εξοχήν πλέον «music for the masses» δεν έμεινε έξω από αυτό το ύπουλο μεταμοντέρνο παιχνίδι…

Οι Red Hot Chili Peppers όσον φορά την αισθητική / «πολιτική»/ πολιτισμική τους άποψη μάλλον υπήρξαν όπως μερικά από τα καλύτερα παιδιά της εποχής τους απλά «troubled guys». Προβληματισμένοι αλλά και προβληματικοί. Ή καλύτερα με πολλά προβλήματα και οι ίδιοι. Ή ίσως ακόμη καλύτερα, μπερδεμένοι όπως και η γενιά τους. Άλλοτε ακολουθούν τους κανόνες του star system, και άλλοτε τους κριτικάρουν. Έχουν χρόνια προβλήματα με τα ναρκωτικά με την τραγική κατάληξη του θανάτου του Hillel Slovak, ιδρυτικού τους μέλους. Χαρακτηρίζονται από εσωτερισμό στους στίχους, με αναφορές σε πληθώρα θεμάτων από το σεξ, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μέχρι τη φτώχεια, το ρατσισμό και την παγκοσμιοποίηση όπου χωρίς να προβάλλεται συνήθως κάποια θέση αναβλύζει αυτή η αίσθηση του «κάτι δεν πάει καθόλου καλά με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας»…

Ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, από αυτά που θα αδημονούν να ακούσουν οι χιλιάδες Αθηναίοι που θα βρεθούν σήμερα στο Ο.Α.Κ.Α. είναι το Californication. Ουσιαστικά αποτελεί και το λόγο ύπαρξης αυτού του άρθρου, αφού θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο καταγγελτικά τραγούδια προς μια σημαντική πλευρά της κυρίαρχης προπαγάνδας ειδικά στις ΗΠΑ , που όμως μάλλον δεν του δόθηκε ποτέ ανάλογη σημασία, τουλάχιστον ως προς αυτή την πλευρά του. Πέρα από την επιτυχία που έχει σημειώσει ίσως ακόμη για μας να είναι και από τα πιο αρμόζοντα να αποτυπώσουν κάπως την ίδια τη δική τους αντιφατική παρουσία ή έστω την άποψή μας γι αυτή όπως πολύ πρόχειρα σκιαγραφήθηκε παραπάνω.

Στο επίκεντρο των στίχων του τραγουδιού, η αγαπημένη τους Καλιφόρνια, στο στόχαστρο όμως η σκοτεινή πλευρά του πιο διάσημου σημείου της: του Χόλυγουντ. Και μαζί με αυτή την πλευρά, μια ολόκληρη κουλτούρα που επηρεάζει πρώτα από όλα τους “wannabe” ή “true” ήρωές της: Πλαστικές επεμβάσεις, πορνό και σεξουαλική εκμετάλλευση, όνειρα και πρότυπα ζωής που προωθούνται από τη βιομηχανία κινηματογράφου, ο έλεγχος του πληθυσμού και η μεγαλεπήβολη προπαγάνδα, το celebrity gossip που γιγαντώνεται… Αυτά και άλλα είναι η «καλιφορνικοποίηση» που το «Χόλυγουντ είναι προφανές ότι πουλάει». Η ίδια η έννοια αποτελεί λογοπαίγνιο από το Καλιφόρνια+ fornication =( συνουσία). Στους στίχους δε λείπουν μάλιστα οι αναφορές και σε άλλες “μπερδεμένες” αλλά ταυτόχρονα εκθαμβωτικές περσόνες της περιόδου όπως ο Kurt Cobain και ο David Bowie (“Cobain can you hear the spheres, singing songs off station to station”) Εν τέλει “it’ s the edge of the world and all of western civilization” [= είναι η άκρη (ακμή) του κόσμου και όλου του δυτικού πολιτισμού], όπως υπογραμμίζουν ειρωνικά…

Με μια λίγο πιο εκτενή μετάφραση των στίχων του τραγουδιού θα κλείσουμε αυτές τις σύντομες και πρόχειρες σκέψεις επ’ αφορμή του σημερινού μεγάλου συναυλιακού γεγονότος. Την προσφέρουμε ως περαιτέρω τροφή για σκέψη κυρίως σε όλους όσους θα βρεθούνε στο ΟΑΚΑ με την ευχή και την παρότρυνση να περάσουν όσο καλύτερα γίνεται. Άλλωστε αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα δραματικά και φοβιστικά κάποιες φορές αλλά και πολύ ελπιδοφόρα κάποιες άλλες γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή και τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, μπορεί σήμερα να ακουστεί πιο ευχάριστα και υποσχετικά εκείνο το σημείο που στο ίδιο κομμάτι δηλώνει μυστηριωδώς: “The sun may rise in the East, at least it settles in the final location…”

Psychic spies from China
Try to steal your mind’s elation
Little girls from Sweden
Dream of silver screen quotations
And if you want these kind of dreams
It’s Californication

It’s the edge of the world
And all of western civilization
The sun may rise in the East
At least it settles in the final location
It’s understood that Hollywood
sells Californication

Pay your surgeon very well
To break the spell of aging
Celebrity skin is this your chin
Or is that war your waging

First born unicorn
Hard core soft porn
Dream of Californication
Dream of Californication

Marry me girl be my fairy to the world
Be my very own constellation
A teenage bride with a baby inside
Getting high on information
And buy me a star on the boulevard
It’s Californication

Space may be the final frontier
But it’s made in a Hollywood basement
Cobain can you hear the spheres
Singing songs off station to station
And Alderon’s not far away
It’s Californication

Born and raised by those who praise
Control of population everybody’s been there
And I don’t mean on vacation
Destruction leads to a very rough road
But it also breeds creation
And earthquakes are to a girl’s guitar
They’re just another good vibration
And tidal waves couldn’t save the world
From Californication

Pay your surgeon very well
To break the spell of aging
Sicker than the rest
There is no test
But this is what you’re craving

Μέντιουμ κατάσκοποι από την Κίνα
προσπαθούν να κλέψουν του μυαλού σου την έξαρση
Μικρά κορίτσια από τη Σουηδία
ονειρεύονται ατάκες από τη μεγάλη οθόνη (ή τη βιομηχανία κινηματογράφου)
Κι αν θέλεις τέτοιου είδους όνειρα
είναι Californication

Είναι η άκρη (ακμή) του κόσμου
και όλου του δυτικού πολιτισμού
Ο ήλιος μπορεί να ανατέλλει στην Ανατολή
Τουλάχιστον κατασταλάζει στην τελική του τοποθεσία
Είναι κατανοητό ότι το Χόλυγουντ πουλάει Californication

Πλήρωσε τον χειρουργό σου πολύ καλά
για να σπάσεις το ξόρκι της γήρανσης
Διασημότητας δέρμα είναι αυτό το σαγόνι σου;
Ή είναι αυτός ένας πόλεμος που διεξάγεις;

Πρωτότοκος μονόκερως
Σκληροπυρηνικό μαλακό πορνό
Ονειρέψου το Californication
ονειρέψου το Californication

Παντρέψου με κορίτσι μου γίνε η νεράιδα μου μέσα στον κόσμο
Γίνε ο δικός μου αστερισμός
‘Έφηβη νύφη με μωρό μέσα της
Που φτιάχνεται/ μαστουρώνει με πληροφορίες
Και αγόρασέ μου ένα αστέρι στη λεωφόρο
είναι californication

Το διάστημα μπορεί να είναι το τελικό σύνορο
αλλά είναι κατασκευασμένο σε ‘ένα υπόγειο του Χόλυγουντ
Cobain μπορείς να ακούσεις τις σφαίρες
τραγουδάνε τραγούδια απο σταθμό σε σταθμό (αναφορά σε γνωστό τραγούδι του David Bowie)
Και ο Αλντεραν (μυθικός πλανήτης στην ταινία Star Wars) δεν είναι πολύ μακριά
Είναι Californication

Γεννημένοι και αναθρεμμένοι από αυτούς που επαινούν
Έλεγχος του πληθυσμού όλοι έχουν βρεθεί εκεί
και δεν εννοώ σε διακοπές

Ο όλεθρος οδηγεί σε ένα πολύ σκληρό δρόμο
μπορεί όμως να γεννήσει δημιουργία
Και οι σεισμοί είναι στην κιθάρα ενός κοριτσιού
Είναι απλά άλλη μια καλή δόνηση
και τα παλιρροϊκά κύματα δε θα μπορούσαν να σώσουν τη γη
από το californication

Πλήρωσε το χειρούργο σου πολύ καλά
για να σπάσεις το ξόρκι της γήρανσης
Πιο άρρωστος από τους υπόλοιπους
δεν υπάρχει τεστ
αλλά αυτό είναι αυτό που λαχταράς…


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...