Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πετρελαϊκοί κολοσσοί σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

Εταιρείες με τεράστια εμπειρία στην εξόρυξη και εκμετάλευση υδρογονανθράκων αλλά κυρίως με  κρίσιμη επιρροή σε κυβερνήσεις που ορίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να κονταροχτυπηθούν για τις έρευνες των ελληνικών θαλασσών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου....


Εκτός από την αμερικανική Noble και την ισραηλινή Delek, οι οποίες ανακάλυψαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ αντίστοιχα, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η αμερικανική EXON, η γαλλική Τotal και η νορβηγική Statoil, φέρονται να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η λίστα συνεχώς διευρύνεται καθώς φτάνουν συνεχώς καινούριες αιτήσεις ενδιαφέροντος από μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων για άδειες ερυενών θα ξεκινήσει μέσα στο 2014, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια χρονιά να πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ανακάλυψη τεσσάρων «Πρίνων» που θα αποδώσουν σε βάθος 20ετίας μισό εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα οποία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο 15 δισ. ευρώ.

Παρατηρείται λοιπόν το εξής παράδοξο: εταιρείες με εμπειρία δεκαετίων, δηλαδή εταιρείες οι οποίες ξέρουν που ποντάρουν και κατά το κοινώς λεγόμενο δεν βάζουν τα λεφτά τους σε “ψόφιο μουλάρι”, να επιθυμούν διακαώς να ερευνήσουν το ελληνικό υπέδαφος, χωρίς καν η χώρα μας να έχει προχωρήσει ακόμα σε ανακήρυξη ΑΟΖ. Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι στις ελληνικές θάλασσες δεν υπάρχουν μόνο τσιπούρες και....λούτσοι. Αρκεί  βέβαια να διεκδικήσουμε αυτά που σύμφωνα από το Διεθνές Δίκαιο μας ανήκουν και να ξεπεράσουμε τα φοβικά σύνδρομα που μας κατατρέχουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...