Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Με το ένα τρίτο σχεδόν του πακέτου των μέτρων ανοικτό, οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν χθες από την Αθήνα. Θα επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, κατά την επικρατέστερη εκδοχή.

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ότι τα πάντα εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση, για να συμφωνηθεί το πακέτο και να τελειώσει η αξιολόγηση. «Ξέρετε τι θέλουμε, θα γυρίσουμε όταν είσαστε έτοιμοι» ήταν η χαρακτηριστική φράση....


 Κοινή πάντως είναι η αίσθηση ότι παρά το κλίμα αισιοδοξίας που εκπέμπει η ελληνική πλευρά, η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Οι επικεφαλής της θέλουν ένα ακόμα μεγάλο μέτρο, χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζουν. Κατά συνέπεια, το θρίλερ συνεχίζεται, γεγονός το οποίο καθιστά ακόμα δυσκολότερους τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς.
Κι αυτό γιατί το δυσεπίλυτο οικονομικό «παζλ» και η μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχουν επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να αμφισβητούν πλέον, σχεδόν ευθέως, τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς.
Παράλληλα, βολές κατευθύνονται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο οποίο καταλογίζεται «υπεραισιοδοξία» σε σχέση με την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Δυσκολεύει η έγκριση

Ένα μείζον θέμα των ημερών έχει να κάνει με τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να εγκρίνουν το πακέτο των μέτρων στο οποίο θα καταλήξουν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας σε ένα ήδη βεβαρημένο πολιτικό τοπίο.

Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι διαπραγματεύτηκαν «εν κρυπτώ» με την τρόικα και ότι επιχείρησαν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προ τετελεσμένων σε πολλές περιπτώσεις, με τελευταία την αποκάλυψη ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ.

Μάλιστα, αιτιάσεις για τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες και «γαλάζια» στελέχη, τα οποία του καταλογίζουν ότι διαμορφώνει κλίμα υπαιραισιοδοξίας, αναντίστοιχο με το βαθμό «ωρίμανσης» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...