Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ετοιμάζεται ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΒΟΥΛΗ
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ετοιμάζεται ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά 
 Νομοσχέδιο που θα θεσπίζει μέτρα για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ...


Αφού απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση σαν «ανεδαφική», «πρόχειρη» «με προφανείς κομματικές επιδιώξεις» και ανεφάρμοστη, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς και εκπρόσωπους τραπεζών, προκειμένου το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε ούτε η κοινωνική συνοχή να διαταράσσεται, ούτε η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για νέα σεισάχθεια και εισηγήθηκε αντίστοιχη μείωση των δόσεων του οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες με την μείωση του εισοδήματος που υπέστησαν οι πολίτες λόγω του Μνημονίου.
Ειδικότερα ζήτησε - μεταξύ άλλων μέτρων - την περικοπή των δόσεων δανείων, ώστε αυτές να μην ξεπερνούν το 30% των πραγματικών μηναίων εισοδημάτων και απαλλαγή από το υπόλοιπο ποσό της δόσης, ολική διαγραφή χρεών ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ανάπηρων, άστεγων και υπερήλικων και μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες. Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να απορρίπτονται οι μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των τραπεζών εναντίον των δανειοληπτών.
Κατά της πρότασης νόμου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας τονίζοντας πως αφενός είναι πολύ γενικόλογη και αφετέρου για την εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων μέτρων που προτείνει, απαιτείται τεράστιο κόστος, ενώ έθεσε και θέμα κριτηρίων για τους δικαιούχους.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχεσιολογία μέσω της πρότασης νόμου αυτής, που δεν συνάδει με την κρισιμότητα της συγκυρίας και ζήτησε να αφεθούν εκτός αντιπαράθεσης τα θέματα που άπτονται σε οικογένειες οι οποίες υποφέρουν.
«Δεν προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα, προσπαθείτε να τζογάρετε πολιτικά πάνω στο πρόβλημα», είπε ο κ. Σκορδάς, ο οποίος πάντως είπε πως θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γόνιμες προτάσεις που έγιναν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Και από το ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της πρότασης που θα καταθέσει το κόμμα του.
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μίκα Ιατρίδη τάχθηκε υπέρ, όπως και ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, επί της αρχής, ο οποίος πρότεινε κούρεμα όλων των δόσεων χωρίς κριτήρια.
Τη λήψη μέτρων για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ζήτησε η Ασημίνα Ξυροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ο δε Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ χαρακτήρισε μη θαρραλέα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και περιοριστική αφού δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες και τα αγροτικά δάνεια.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...