Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Bloomberg: Η Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος

Πηγή: Bloomberg

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
17/08/2012 | 18:38
Τελευταία Ενημέρωση: 18:38 17/08/2012
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενδέχεται να εξετάζει τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αποκάλυψαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου...


«Η επίσημη γραμμή είναι να μείνουμε σκληροί [με την Ελλάδα], αλλά ταυτόχρονα κάποιοι στέλνονται να ‘δοκιμάσουν τα νερά’ όσον αφορά το πώς αυτή η σκληρή γραμμή μπορεί να εγκαταλειφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλάους-Πέτερ Βιλτς, μέλος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο οποίος είναι αντίθετος στην παραχώρηση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τα σχόλια του κ. Βιλτς, που απήχθηκαν σε ξεχωριστή τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg και από τον Φιλελεύθερο συνάδελφό του Φρανκ Σάεφλερ, έρχονται μία εβδομάδα πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα ο γερμανικός πολιτικός κόσμος έχει στείλει μικτά μηνύματα όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Τη σκληρή γραμμή έχουν τηρήσει ο αρχηγός των συμπολιτευόμενων Ελεύθερων Δημοκρατών, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη, και ο Μίχαελ Φουκς, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος έχει δηλώσει λιτά πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες».

Στον αντίποδα, ένας άλλος αναπληρωτής κοινοβουλευτικός επικεφαλής του CDU, ο Μίχαελ Μέιστερ, έχει εκτιμήσει πως το Βερολίνο μπορεί να επιδείξει «μία κάποια ευελιξία» προς την Αθήνα. Παράλληλα, ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα φαίνεται ότι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βεστερβέλε, που έχει επανειλημμένα καλέσει τη χώρα μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλά δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Spiegel πως ο χαμένος προεκλογικός χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης.

Η κατάσταση δεν ξεκαθάρισε από τις δηλώσεις του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος παραδέχτηκε πως «τα πάντα μπορούν να τεθούν επί τάπητος», αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το Μνημόνιο «παραμένει έγκυρο για εμάς».

Μολονότι η κ. Μέρκελ έχει υπογραμμίσει την πρόθεσή της να προστατεύσει το κοινό νόμισμα, η χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση άλλων δοκιμαζόμενων χωρών που μάχονται κατά της κρίσης.

«Εφόσον η [γερμανική] κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να εγείρει ερωτήματα για τη σύνθεση της ευρωζώνης, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση [παρά να σώσουμε την Ελλάδα]», συνέχισε ο κ. Βιλτς. «Την ίδια στιγμή αυτή είναι η αιτία της αποτυχίας των πολιτικών διάσωσης. Αν επιβάλεις όρους [...] καταλάβεις ότι παραβιάζονται και διστάσεις να φέρεις τις συνέπειες, έχεις ένα αμβλύ ξίφος».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...