Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Διαφωνία Ολάντ-Μέρκελ με φόντο την Ελλάδα

Διαφωνία Ολάντ-Μέρκελ με φόντο την ΕλλάδαΜε αφορμή την Ελλάδα και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προέκυψε ήδη η πρώτη δημόσια διαφωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο βράδυ στο Βερολίνο...
Πριν το δείπνο Μέρκελ-Ολάντ είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί μια συνέντευξη Τύπου ωστόσο φαίνεται πως οι δύο ηγέτες διαφωνούν για το πώς πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος «δεν έχει μιλήσει για την Ελλάδα εδώ και καιρό και επιθυμεί να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου» και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρει γαλλική διπλωματική πηγή.
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να κάνει μια πολύ σύντομη δήλωση και να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το Παρίσι, μαθαίνοντας τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, να παραχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος δική του συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, αμέσως μετά το δείπνο.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικοινώνησε με την γερμανική καγκελαρία η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ατομικής συνέντευξης Τύπου του κ. Ολάντ.
Η Ανγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζει το AFP, θέλει να επικοινωνήσει τα λιγότερα δυνατόν στοιχεία για το ελληνικό ζήτημα καθώς καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Η γερμανική πλευρά δεν θέλει, επιπλέον, να διαφανούν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών για την Ελλάδα.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η διαφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου δεν είναι τυπική.
Είναι προφανές ότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετική προσέγγιση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία επιμένει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει ανοχή για το ελληνικό πρόβλημα και να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...