Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κατέθετε επί ώρες ο Π. Ρουμελιώτης για το ΔΝΤ

> Επί πέντε ώρες απαντούσε χθες στα ερωτήματα των εισαγγελέων του Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης....
Η κλήση του από τους εισαγγελείς έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.


Η έρευνα θα συνεχιστεί με τη λήψη καταθέσεων και από άλλους μάρτυρες, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον κ. Ρουμελιώτη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή αμελητί (χωρίς, δηλαδή, περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη) και με τον τρόπο αυτόν να προκληθεί έρευνα για την οικονομία.
Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση τυχόν διαπραχθέντων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα υπενθυμίζεται ότι αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη που δημοσιεύθηκαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα».
Οι δηλώσεις είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου έκαναν λόγο για υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και για επιλεκτική μνήμη του κ. Ρουμελιώτη, όταν αποχώρησε από το ΔΝΤ και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Εμμεση όμως ήταν και η αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ που ανέφεραν ότι ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.
Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές ο κ. Ρουμελιώτης είχε επανέλθει με γραπτή δήλωση ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...