Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Εκκενώνονται χωριά στη Χίο

 Από τις 3.00 τα ξημερώματα μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει την κεντρική Χίο, σε δύο μέτωπα. Το ένα βρίσκεται στην μοναδική εστία δάσους στην περιοχή του Προβατά. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη....

Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios.gr και της της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, ενώ για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο ο δήμαρχος Χίου, κ. Λαμπρινούδης. 

Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα. 

Το άλλο μέτωπο είναι στα χωριά Λιθί και Βέσσα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, ενδεχομένως από καύσιμα του στρατοπέδου"ΠΑΠ".

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.

"Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.

Επί ποδός όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να ελέγξει το πύρινο μέτωπο, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν με ένταση περίπου επτά Μποφόρ δυσχεραίνουν κατά πολύ την κατάσταση.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούν να εφοδιαστούν σύντομα με νερό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. 

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Άλλα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη προστέθηκαν στην κατάσβεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος πυροσβεστική δύναμη από τη Μυτιλήνη. 

Μετά από επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Γανιάρη με το θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, πυροσβεστικά οχήματα θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά με το "Blue Star Patmos" για να ενσωματωθούν με τις δυνάμεις του νησιού. 

Σε εξέλιξη φωτιά και στην Κόρινθο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος Κορινθίας. 

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.Ε

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...