Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Με την -ορφανή από άλλες δεσμεύσεις- διαβεβαίωση ότι εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας για κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, η Αγκελα Μέρκελ παρέμεινε σταθερή στη γραμμή που έχει χαράξει έναντι της Ελλάδας και η οποία μπορεί να συμπυκνωθεί στη δική της φράση ότι είναι πλέον ώρα είναι «τα λόγια να αρχίζουν να δίδουν τη θέση τους στις πράξεις».
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Υστερα από συνάντηση που διήρκεσε 1.5 ώρα, και της οποίας προηγήθηκε η εντυπωσιακή, καθότι επίσημη, υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, οι Αγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησαν τις δηλώσεις τους στην κατάμεστη από (άνω των 40) τηλεοπτικά συνεργεία, αίθουσα Τύπου της καγκελαρίας....

«Εχουμε μια δύσκολη κατάσταση την οποία περνάμε και συζητήσαμε όλες τις απόψεις», σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πληροφορήθηκα τις εργασίες της νέας κυβέρνησης και είμαι πεπεισμένη ότι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σαμαρά θα κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί.
Ξέρουμε ότι 5 χρόνια σε ύφεση είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της. Από την έναρξη της κρίσης έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και θέλω η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αυτό με οδηγεί σε όλες τις συνομιλίες. Διότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω απο ένα νόμισμα. Συζητήσαμε όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσδοκίες.
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με απώλεια εμπιστοσύνης. Γι΄αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες. Από την Ελλάδα περιμένουμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι πράξεις να ακολουθήσουν τα λόγια».
Η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρίνει πρόωρα τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά θα περιμένει την έκθεση της τρόικας τον επόμενο μήνα. «Αυτό που η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε πρόωρες αποφάσεις αλλά θα περιμένουμε για αξιόπιστες αποδείξεις, κάτι που για μένα συνιστά η έκθεση της τρόικας».
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «Αυτό ήδη συμβαίνει», σημείωσε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η έκθεση τςη τρόικας θα πιστοποιεί ότι η νέα κυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα. Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή» είπε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι φέρνει τρία μηνύματα: «Πρώτον θα φέρουμε αποτελέσματα, δεύτερον ότι εξαλείφουμε δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας» και τόνισε : «Είμαστε υπερήφανος λαός δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω από όλα τους ανθρώπους της. Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ένα νέο ξεκίνημα και δεν μπορεί να περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβήματα από το πρώτο βήμα».
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Για επιμήκυνση
Ερωτηθείς εάν έθεσε προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, θέμα επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Εμείς με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας σε σωστή τροχιά. Σήμερα θέσαμε το πρόβλημα που λέγεται ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη ζητάμε αναπνοές στο μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε. Αναπνοές για να φθάσουμε στο στόχο μας. Θα υπάρξει η έκθεση της τρόικας και θα τα δούμε όλα», είπε.
«Τοξικές» δηλώσεις
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σκηνικό των αρνητικών δηλώσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα. «Την ώρα που ένας λαός περνά για τόσα χρόνια, τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς ακόμα έχει δει σημεία ανάκαμψης, την ώρα που είμαστε στον 5ο και βαδίζουμε για τον 6ο χρόνο συνεχούς επιβράδυνσης της οικονομίας, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες τοξικές δηλώσεις, από όπου και να προέρχονται, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα, πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι μια κυβέρνηση την ώρα που πάει να ιδιωτικοποιήσει προκειμένου να μειώσει το χρέος της και να βγει μια ώρα αρχύτερα στο φως...πως θα φανεί αν εκείνη την ώρα ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μια δήλωση που θα λέει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή; Θα υπάρξει επιχειρηματίας που θα βάλει σε μία χώρα τα ευρώ του για να πάρει πίσω δραχμές; Προφανώς όχι. Αυτή η κακοφωνία δημιουργεί προβλήματα». Για την τρόικα και την επόμενη δόση:
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κρίση της τρόικας: «Έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικα θα σηματοδοτεί πως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα θα φέρει σύντομα αποτελέσματα. Δεν θέλω σε αυτό να αναφερθώ παραπάνω νομίζω ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που αυξάνουν την εμπιστοσύνη (...) Είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή θα έχει σύντομα αποτελέσματα». Νέα αρχή
«Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας και είναι μόνο η αρχή είναι ένα πρώτο βήμα για ένα νέο ξεκίνημα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη - Αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...