Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Διευκρινίσεις στις Εφορίες για πληρωμή φόρου

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από σήμερα στις εφορίες για το ποσό της μηνιαίας δόσης τους
 Από σήμερα το πρωί στις εφορίες και από την Πέμπτη στο Taxisnet οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γνωρίζουν το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος θα αποπληρώνονται το ανώτερο σε 7 μηνιαίες δόσεις (31 Αυγούστου έως 28 Φεβρουαρίου 2013)...


Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από σήμερα στις εφορίες για το ποσό της μηνιαίας δόσης τους
Ξεκινάει σήμερα το πρωί στις κατά τόπους εφορίες και από τα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) μέσω του Taxisnet η ενημέρωση των φορολογουμένων για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Στο σύστημα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο νέος τρόπος υπολογισμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από σήμερα στις εφορίες για το ποσό της μηνιαίας δόσης τους.
Το αργότερο από την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι σε θέση να ενημερώνονται μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet και χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης ή τον ΑΦΜ.
Ο φόρος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) θα αποπληρώνεται πλέον το ανώτερο σε 7 μηνιαίες δόσεις έναντι 3 διμηνιαίων που ίσχυε έως τώρα.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου, ενώ η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2013. Η ευνοϊκή ρύθμιση των 7 δόσεων αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ.Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:
  • Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
  • Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.
  • Οσοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.
  • Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.
  • Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά τον μήνα βεβαίωσης.
Πάνω από 300 ευρώ
  • Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση (π.χ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013).
  • Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
  • Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
  • Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%, ενώ όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012, δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...