Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εφιάλτης για δώρα, συντάξεις, μισθούς ΔΕΚΟ - Κόβουν τα πάντα για 4 δισ.


Στο σκληρό πυρήνα των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι έφτασε το οικονομικό επιτελείο αναζητώντας τα 11,5 δισ. ευρώ, καθώς διαπιστώνεται ότι για να βρεθούν τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται, το «νυστέρι» θα πρέπει να αγγίξει ακόμα και πεδία που έως τώρα χαρακτηρίζονταν «ταμπού»....

Ειδικότερα, με μόνες κόκκινες γραμμές τις απολύσεις στο Δημόσιο (αντί αυτών εξετάζεται εκ νέου η εργασιακή εφεδρεία) και τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, όλα τα υπόλοιπα παραμένουν στο τραπέζι, χωρίς να εξαιρούνται, ούτε ο 13ος- 14ος μισθός ούτε η 13η- 14η σύνταξη.
Στη πραγματικότητα, από εδώ και πέρα οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου δεν θα είναι ούτε εύκολες ούτε, «αναίμακτες», καθώς μετά από τα σχετικά εύκολα μέτρα που λίγο ως πολύ συμφωνήθηκαν με τη Τρόικα πριν αναχωρήσει, έρχεται η ώρα συντάξεων, επιδομάτων αλλά και μισθών.
Πέρα από τα Δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα και το επίδομα αδείας, «καίει» και το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις, αφού πλέον διαπιστώνεται ότι με το πήχη πάνω από τα 1.400 ευρώ δεν εξοικονομούνται τα προσδοκώμενα, ακόμα κι αν το «ψαλίδι» ξεκινάει από το πρώτο ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο που βάζει τον πήχη στα 700 ή ακόμα και στα 600 ευρώ, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
Στο πεδίο των μισθολογικών περικοπών, αυτό που έρχεται με... φόρα είναι οι δραστικές μειώσεις έως και 35% στις αποδοχές όσων απασχολούνται στις ΔΕΚΟ, καθώς είναι η ειλημμένη η απόφαση για εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν στο στενό δημόσιο τομέα. Οσον αφορά, δε, στα ειδικά μισθολόγια, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί πλέον να διασώσει συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών από το «ψαλίδι», καθώς διαπιστώνεται ότι ακόμα κι αν η Τρόικα αποδεχθεί για φέτος τα ισοδύναμα μέτρα, από το 2013 και μετά θα πρέπει να εξασφαλίζονται 600 εκατ. ευρώ ετησίως ώστε να διατηρούνται οι αποδοχές στα ίδια επίπεδα, θέτοντας εκ των πραγμάτων θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και θέμα δημοσιονομικού προγραμματισμού.
Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται ότι προκρίνεται το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει «ασπίδα προστασίας» μόνο για τους μάχιμους ένστολους, με όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, ανώτατους κληρικούς, να ετοιμάζονται για μειώσεις 12% κατά μέσο όρο...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...