Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Καρφιά

Είναι για γέλια μερικές φορές ο τρόπος που κάποιοι επιλέγουν να κάνουν αντιπολίτευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαραθώνα και πραγματικά αναρωτιέμαι αν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πιστεύουν πως χρησιμοποιώντας μεθόδους παλαιών εποχών, πιστεύουν πως θα κερδίσουν ψήφους!!!
Ας αλλάξουν λοιπόν ...
τακτική κι ας κάνουν υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ας οργανωθούν κάνοντας προτάσεις. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. 
Αγνοούμε τις προτάσεις τους αλλά και την μαχητικότητά τους. Δίνουν πολλές φορές την “εντύπωση” στον κόσμο ότι συμφωνούν σχεδόν σε όλα με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ενεργοί Πολίτες.

Κατά την χρονική περίοδο του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου διαβάσαμε και ακούσαμε διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μαραθώνα π.χ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, τον Βιολογικό, την αύξηση των τιμολογίων νερού κ.α.
Μετά την κριτική που ασκούν οι παρατάξεις, καταλήγουν καλώντας τον λαό και τους φορείς του να αντιπαλέψουν αυτή την απόφαση.
Πολύ καλά κάνουν, άριστη η λογική τους. Οι αντιλαϊκές αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με αγώνα μόνο στο Δημ. Συμβούλιο. Πρέπει να γίνει υπόθεση του πιο μεγάλου μέρους των δημοτών. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων, ο οποίος, εκφραζόμενος μέσα από μεγάλη συγκέντρωση ή μάζεμα υπογραφών, θα αναγκάσει την δημοτική αρχή να ανακαλέσει.
Εδώ όμως υπάρχουν κάποια ζητήματα και προϋποθέσεις. 
Ποιος θα περάσει το ζήτημα στον λαό; Μία απλή ανακοίνωση;
Αδύνατο. Εδώ γίνεται αναγκαία η ύπαρξη του πολιτικού υποκείμενου. Ένας πυρήνας 50-60 τουλάχιστον δημοτών, ενωμένων όχι απαραίτητα κομματικά αλλά πολιτικά-προγραμματικά, για τα θέματα του τόπου. Δημοτών που θα συμφωνούν και στην παραπάνω λογική. Για να έχουν την πολιτική θέληση να την υλοποιήσουν... Δημοτών που συναντώνται τακτικά, συζητούν τα προβλήματα, επεξεργάζονται τις προτάσεις, σχεδιάζουν την ανοιχτή δημοκρατική δράση τους μέσα στους συμπολίτες τους, δημιουργούν τους συσχετισμούς που αναφέραμε παραπάνω. Με τη λειτουργία αυτή, οι παρατάξεις θα γίνονται και πιο μαζικές, φέρνοντας στο προσκήνιο και στους κόλπους τους νέα πρόσωπα, και ποιοτικότερες προτάσεις.
Έχουν αυτή την λειτουργία παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Μαραθώνα;
Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση υποτίμησης τους, αυτό που φαίνεται είναι μόνο οι ανακοινώσεις και τα λόγια. Τίποτα από τα άλλα.
Βέβαια αυτοί ξέρουν καλύτερα....

Μ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...