Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Οι "σοφοί" της Μέρκελ προβλέπουν ευρωκατάρρευση!




ImageΟι... σοφοί της Μέρκελ «βλέπουν» καταστροφή της Ευρώπης και ζητούν από τη Γερμανία να κάνει περισσότερα και γρήγορα. Ειδικότερα, 17 επιφανείς οικονομολόγοι προειδοποιούν για «οικονομική καταστροφή απρόβλεπτων διαστάσεων» στην Ευρώπη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση των πόρων του μηχανισμού στήριξης....


Η έκθεση, την οποία συνυπογράφουν ο Πέτερ Μπόφιγκερ και ο Λαρς Φελτ από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης INET της Νέας Υόρκης.

Σε αντίθεση με τους 170 Γερμανούς οικονομολόγους στις αρχές του μήνα, οι 17 διάσημοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους επιμένουν στην αναγκαιότητα η Γερμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποτραπεί η επαπειλούμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.


Άμεσο μέτρο η δημιουργία κοινού ταμείου εξόφλησης χρέους
Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες διακρίνουν μεταξύ βραχυπρόθεσμων μέτρων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών αλλαγών. Επειδή ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας ESM είναι κατά την άποψη τους πολύ μικρός για να βοηθήσει κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προτείνουν ως άμεσο μέτρο τη δημιουργία ενός ταμείου εξόφλησης χρέους. Σε αυτό θα συγκεντρωθούν όλα τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης τα οποία υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη θα υποχρεωθούν να εξοφλούν τα χρέη τους τακτικά.

Ως μακροπρόθεσμο στόχο η οικονομολόγοι βλέπουν μια δημοσιονομική ένωση στην οποία δεν θα κοινοποιούνται ούτε τα τραπεζικά, ούτε τα χρέη των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί, μεταξύ άλλων, μια κοινή τραπεζική ένωση με κεντρική εποπτεία.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως επίσης και η δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρεί τα κοινά δημοσιονομικά κριτήρια. Αυτό όμως για το μέλλον. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το μέλος του σχεδίου δράσης, ο Γερμανός Λαρς Φελντ υποστηρίζει την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ απορρίπτει την παροχή ενός τρίτου δανειακού πακέτου αν η Αθήνα «αποδεδειγμένα» δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
[Πηγή: Deutsche Welle]

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...