Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ



Σε «βεντέτα» μεταξύ του Ευ. Βενιζέλο και του Γ. Παπανδρέου τείνει να εξελιχθεί το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την απόφαση του τότε Πρωθυπουργού. Διαφορετική άποψη φέρεται να έχει ο Γ. Παπανδρέου....


Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κρήτη όπου βρίσκεται συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην βουλή για την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Στην πρώτη σύσκεψη συμμετέχει και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μαθαίνει για την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά δεν μαθαίνει για το δημοψήφισμα.

Είναι όμως προϊδεασμένος. Γνώριζα ότι κάποια στιγμή ήθελε να κάνει δημοψήφισμα αλλά δεν γνώριζα λεπτομέρειες» φέρεται να είχε πει σε ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Μου είχε κάνει νύξεις ο Παπανδρέου» έχει εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος σε συνομιλητές του, «και κάθε φορά του είχα απαντήσει εκφράζοντας τη διαφωνία του με το δημοψήφισμα».

Στην δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου – η οποία είχε αντικείμενο το δημοψήφισμα – συμμετέχουν η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και οι κύριοι Φ. Πετσάλνικος, Χ. Καστανίδης και Δ. Ρέππας.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός

Γ. Παπανδρέου «Το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα»

Ρ. Βάρτζελη «Δεν έχουμε στρώσει χαλί, Πρόεδρε. Η κοινή γνώμη θα αιφνιδιαστεί»

Γ. Παπανδρέου «Ρεγγίνα είμαι αποφασισμένος να πάμε σε δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση, τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου»

Χ. Καστανίδης «Το ασφαλέστερο θα ήταν να καταθέσουμε τη δανειακή σύμβαση στην βουλή και να ζητήσουμε την κύρωση της από 180 βουλευτές. Αν δεν ψηφιστεί από 180 τότε πάμε σε δημοψήφισμα. Είναι πιο ασφαλές αυτό.

Γ. Παπανδρέου «Θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να πάω σε δημοψήφισμα και πριν από την ψηφοφορία στην βουλή. Χάρη μπορείς να το εξασφαλίσεις;»

Χ. Καστανίδης «Ναι μπορώ»

Δ. Ρέππας «Έχει ενημερωθεί ο διεθνής παράγοντας;»

Γ. Παπανδρέου «Έχω ενημερώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες την Μέρκελ η οποία μου είπε «ναι», αλλά ζήτησε να το κρατήσω μέχρι τις 26 Οκτωβρίου».

Φ. Πετσάλνικος «Έχετε υπολογίσει αν θα έχουμε τους 151 βουλευτές οι οποίοι χρειάζονται για να αποφασίσει η βουλή δημοψήφισμα; Μπορεί ορισμένοι να μην ψηφίσουν»

Χ. Καστανίδης «Πράγματι. Οπότε η μόνη λύση, Πρόεδρε, είναι να ζητήσεις από τώρα ψήφο εμπιστοσύνης».

Γ. Παπανδρέου «Πράγματι αυτή είναι η λύση. Αύριο θα ανακοινώσω δημοψήφισμα και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης έτσι ώστε μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης οι βουλευτές να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν και το δημοψήφισμα»

Τα απόρρητα e-mail του Ευ. Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος επικοινωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος δηλώνει ενοχλημένος από τις πρωτοβουλίες της Αθήνας. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώνει με δεύτερο e-mail τον Γ. Παπανδρέου: «Ο Σόϊμπλε ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ του τηλεφώνησε και του είπε ότι είναι έκπληκτη» γράφει στο e-mail. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στις Κάννες, σε συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, λίγη ώρα προτού συναντήσει την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί, στην Αθήνα η κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι εκτός ελέγχου.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Γ. Παπανδρέου αλλά δεν είναι εφικτό. Τότε ο Πρωθυπουργός ενώ συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν δέχεται ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του «Έχουμε χάσει την δεδηλωμένη»....

Ν. Σαρκοζί: Γιώργο με εξευτελίζεις

«George, tu me ridicule» (Γιώργο με εξευτελίζεις) ήταν η φράση με την οποία ο Νικολά Σαρκοζί «υποδέχθηκε» στις Κάννες τον Γ. Παπανδρέου στις 2 Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με ανώτατη πηγή που συμμετείχε στην συνάντηση ανάμεσα στους Γ. Παπανδρέου Ν. Σαρκοζί και την Α. Μέρκελ. «Η χώρα υπέστη διασυρμό σε εκείνη την συνάντηση» υποστηρίζουν από επίσημα χείλη του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: Βήμα της Κυριακής

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...