Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Στο «τιμόνι» της ΕΕ από σήμερα η Κύπρος

Η Κύπρος η μόνη διχοτομημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατέχεται από τα στρατεύματα της υποψήφιας για ένταξη Τουρκίας, ανέλαβε από σήμερα και για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ...
Επίσης, την περασμένη βδομάδα η Κύπρος, η οποία είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, κατέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης και αύριο αναμένεται να έλθει στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της τρόικας.
Ταυτόχρονα, έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φερβρουαρίου, με τον πρόεδρο Χριστόφια να έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή, λόγω του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο οποίος το βράδυ, με αφορμή την ανάληψη της Κυπριακής προεδρίας, θα απευθύνει από τηλεοράσεως μήνυμα προς τον κυπριακό λαό.

Εξάλλου, δοξολογία τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.
Μετά την δοξολογία ο υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «μεγάλη και ιστορική για την Κύπρο και πολύ σημαντική για την ΕΕ που διέρχεται δύσκολες στιγμές» και πρόσθεσε ότι «με υπευθυνότητα, με μετριοφροσύνη, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνουμε το πηδάλιο της ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στην επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν σήμερα την Ευρώπη».

«Η Κύπρος», συνέχισε, «μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων της ΕΕ, να ξαναδώσει όραμα, να κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να πιστέψουν στο μέλλον» και σημείωσε ότι «θα συμβάλουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τον καλύτερο τρόπο».
Ακολούθησε ειδική τελετή, στον προμαχώνα Νταβίλα του Ενετικού τείχους της Λευκωσίας, όπου βρίσκεται το δημαρχείο της Κυπριακής πρωτεύουσας, παρουσία των διπλωματών των χωρών- μελών της Ένωσης και άλλων επισήμων.

Έγινε έπαρση της σημαίας της ΕΕ και της Κύπρου, από την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή και τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
Μαθητές δημοτικών σχολείων της Λευκωσίας τοποθέτησαν τις σημαίες των κρατών- μελών της ΕΕ και της υποψήφιας για ένταξη Κροατίας σε ειδικούς χώρους στον προμαχώνα, όπου και θα κυματίζουν σε όλη τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Στην εκδήλωση καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και απύθηνε χαιρετισμό η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κυπριακή προεδρία μαζί με τους εταίρους της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που απαντούν στις προκλήσεις, όπως είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η αναζωογόνηση των οικονομιών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και η ενίσχυση πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και του κράτους πρόνοιας.

Στο μεταξύ, με το σύνθημα, «η Κύπρος προεδρεύει σε Ευρώπη μοιρασμένη», ανεξάρτητη κίνηση πολιτών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατοχή, εισβολή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Κύπρου, από την Τουρκία.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το εργαλείο της ευρωπαϊκής προεδρίας και να αναδείξει το πρόβλημα της Κύπρου σε ευρωπαϊκό.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τι σκέπτεστε...