Ο στόχος το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει επανασυσπείρωση οργισμένων ψηφοφόρων του, στη λογική ότι αυτοί εκφράστηκαν ή απείχαν από τις κάλπες και τώρα μπορούν να επανακάμψουν, μοιάζει να έπεσε στην τρύπα του διπολικού αγώνα. Οι μέρες περνάνε και το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν έχει βρει… χαραμάδα μεταξύ της σκληρής σύγκρουσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και εμπεδώνει συμπεριφορές μικρού κόμματος. Εκεί που όλοι περίμεναν μια επιθετική στρατηγική, η ηγετική ομάδα μοιάζει να μην έχει βρει βηματισμό, ούτε μια αποτελεσματική τακτική για να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα που θα έθεταν το κόμμα εντός του πολιτικού παιχνιδιού.
Στελέχη του κόμματος διαπιστώνουν με μελαγχολία ότι το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσει καθημερινά θέσεις σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στην κυβέρνηση, προβάλλοντας κατά το δοκούν ένα χαρτί πολιτικής υπευθυνότητας, αντί να προβάλει πιο ηχηρά το πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα των εκλογών.
Δεν συγκινούν
Η τελευταία θέση του κόμματος, που επιχειρεί να τοποθετήσει στο επίκεντρο την πολιτική υπευθυνότητα, παρ’ ότι δεν μοιάζει να συγκινεί κανέναν, είναι η «κυβέρνηση συνευθύνης» που ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος χτες μιλώντας στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
«Ο κόσμος ζητά συνεργασίες, οι αριθμοί επιβάλλουν συνεργασίες, αλλά πολιτικά ρεαλιστικές και ισορροπημένες, που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα, να δώσουν λύση και όχι να επιδεινώσουν τα προβλήματα. Χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, εθνική στρατηγική ολοκληρωμένη, υπεύθυνη και εφικτή» τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Προσπαθώντας δε να την γκρίνια για τη στάση του κόμματος στο σκηνικό πόλωσης Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δήθεν πόλωση μπορεί να σπάσει μέσα από την ανάδειξη του τρίτου πόλου, που είναι το ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θέλουμε τον εαυτό μας στην εξουσία, αλλά το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή των ασφαλών, ευρωπαϊκών και προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων».
Στελέχη του κόμματος, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο πλαδαρός πολιτικός λόγος, τα ευφυολογήματα, οι λεκτικοί σχηματισμοί και οι πολυεπίπεδες αναφορές δεν βοηθούν στην παρούσα φάση το κόμμα, αφού σε μια κοινωνία που δεν ακούει, το ΠΑΣΟΚ φλυαρεί ασυστόλως. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρουν ότι με καλολογικά σχήματα δεν μπορείς να «επικοινωνήσεις» τις θέσεις σου, δίνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που επιχείρησε να επικρίνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη χτεσινή του ομιλία ο Ευ. Βενιζέλος. «Λύνοντας» είπε χαρακτηριστικά «το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, θα λύσουμε το κοινωνικό και οικονομικό. Το πολιτικό δεν λύνεται με δύο μονομάχους που, χωρίς να έχουν συνείδηση του μικρομεγαλισμού, πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν μια λύση μετά τις εκλογές».
«Οι πολίτες δεν εισπράττουν τίποτα από τον λόγο μας και κυρίως δεν πείθονται ότι εννοούμε αυτά που λέμε» σημειώνουν άλλοτε ηγετικά στελέχη του κόμματος, που έχουν παροπλιστεί.
Το θέμα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας διχάζει βαθιά τα στελέχη του κόμματος, αφού υπάρχει διάχυτη η υποψία ότι κάποιοι «τζογάρουν» σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επανακάμψουν σε υπουργικούς θώκους, είτε για να βρεθούν σε πρώτο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή του Πάρι Κουκουλόπουλου, στενού συνεργάτη του Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε δημόσια: «να σταματήσουν κάποια στελέχη μας να παριστάνουν τους πρωθυπουργούς του Σαμαρά».
Η αιχμή αφορούσε ηγετικά στελέχη που παρασκηνιακά στρώνουν το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία και μάλιστα βλέπουν τον εαυτό τους σε πρώτο ρόλο. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη που πιέζουν το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί άνευ όρων με τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική «εξορκισμού» του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος του.
Φλυαρίες
Και ενώ η μία θέση για την κυβερνητική συνεργασία διαδέχεται την άλλη, η ελληνική κοινωνία εμπεδώνει την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκεί, έτοιμο να συνεργαστεί σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.
Ο κίνδυνος η έλλειψη σαφούς στρατηγικής και η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει ψηφοφόρους του προς τη Δεξιά προκειμένου να υπάρχει δυνατή κυβέρνηση την επόμενη μέρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι έχουν επισημάνει στην ηγετική ομάδα τον κίνδυνο το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ να «λεηλατηθεί» εκλογικά από τη Ν.Δ. και γι’ αυτό πολλοί εισηγούνται στον πρόεδρο του κόμματος να ανεβάσει τους τόνους και να επιχειρήσει και συναισθηματικά να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Μαΐου προκειμένου να τους ζητήσει να μη συμβάλουν στον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση αποστολής ανοιχτής επιστολής του Ευάγγελου Βενιζέλου προσωπικά σε όσους είχαν κατά καιρούς οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα, ψήφισαν στις τρεις διαδικασίες ανάδειξης προέδρου του κόμματος ή ήταν μέλη ή φίλοι του. Η επιστολή θα σταλεί και ηλεκτρονικά, αλλά θα ταχυδρομηθεί κιόλας σε δεκάδες χιλιάδες παραλήπτες. Η αγωνία της ηγετικής ομάδας για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου ανεβαίνει κάθε μέρα που περνάει στο κατακόρυφο. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Ειδικά αν το ΠΑΣΟΚ έχει χειρότερη επίδοση από τον Μάιο, αναμένεται να αμφισβητηθεί ευθέως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σενάρια νέου κεντροαριστερού κόμματος
Τα σενάρια τις τελευταίες μέρες δίνουν και παίρνουν. Ένα απ’ αυτά κάνει λόγο ακόμα και για τη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού εντός της νέας Βουλής με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία τους με τη ΔΗΜΑΡ. Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή την ευρωπαϊκή περιοδεία του Φώτη Κουβέλη τις τελευταίες μέρες και τις επαφές που αυτός έχει με στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και όλα τα συγγενή με το ΠΑΣΟΚ κόμματα. Και επισημαίνουν ότι οι επαφές αυτές προλειαίνουν το έδαφος για τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα μας. Πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι, αν ο Βενιζέλος επιμείνει να επιβάλει μια μονολιθική ανασυγκρότηση του κόμματος, πολλά στελέχη είναι έτοιμα να αυτομολήσουν και να στήσουν καινούργιο μαγαζί.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πολιτικό προσωπικό που ουσιαστικά βρέθηκε εκτός «πολιτικού νυμφώνος» και θα αναζητήσει πολιτική στέγη και τύχη εκτός ΠΑΣΟΚ, στη λογική ότι το κόμμα κάηκε στην υιοθέτηση του μνημονίου και μπαίνει για πολλά χρό-νια στην πολιτική έρημο. Η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να «κατακτήσει» όλη την Κεντροαριστερά, γι’ αυτό και πολλοί βιάζονται να κινηθούν πριν υπάρξουν κεκτημένα στον χώρο που άλλοτε κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι πολλοί βλέπουν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Ιταλία, και στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα προκύψει ένα νέο σχήμα στα πρότυπα της Ελιάς, όπου δυνάμεις και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συναντηθούν για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μηχανισμού.
Κοινές εκδηλώσεις με ΔΗΜΑΡ
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι κοινές εκδηλώσεις στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δείχνοντας τον δρόμο της μετεκλογικής συνεργασίας. Η τελευταία αφορούσε το πολιτικό μνημόσυνο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που εργάστηκε για την κοινή δράση σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς αλλά η συνεργασία εμποδίστηκε κυρίως λόγω της ισχυρής πολιτικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια.
Την προώθηση μιας τέτοιας συνάντησης επιθυμούν και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν ότι, αν παραμείνουν για καιρό στο μετερίζι της ανανεωτικής Αριστεράς, μπορεί να απορροφηθούν πολιτικά και εκλογικά από τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ένταξη της ομάδας Μπίστη στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη μοιάζει να διευκολύνει τον διάλογο με στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν εκτός πολιτικού παιχνιδιού, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Έκτωρ Νασιώκας και πολλοί άλλοι. Με καλό μάτι βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη και στελέχη που βρίσκονται εντός του ΠΑΣΟΚ και δεν βλέπουν προοπτική στην εμμονή για ανασυγκρότηση του κόμματος και εκτιμούν ότι στη θέση του πρέπει να γεννηθεί κάτι καινούργιο που δεν θα βαρύνεται με τα λάθη του παρελθόντος.
Υπάρχουν στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει πλήρως (ακόμα και όνομα) αν θέλει να ξαναπλησιάσει τους πολίτες. Μια μεγάλη λοιπόν ομάδα του στελεχιακού δυναμικού που έχει απομείνει στο κόμμα είναι πρόθυμοι«συνομιλητές» στην προσπάθεια επαναχάραξης του κεντροαριστερού χώρου, όπου δεν θα πέφτει βαριά η σκιά του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι πώς θα «στεγαστούν» στο νέο κόμμα οι ηγετικές φιλοδοξίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα οποία ο κυ-βερνητισμός είναι δεύτερη φύση.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν και οι πιστοί στον Ανδρέα Παπανδρέου, που έχουν παραμείνει στο κόμμα αλλά δεν έχουν εκφραστεί ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά, καθώς και όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι όσες δυνάμεις του παλιού ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ δεν οδηγήθηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαλυθεί από το τσουνάμι του εκλογικού αποτελέσματος και δεν θα αποδειχτούν «εμπόδιο» στη δημιουργία της ανασύνθεσης του σοσιαλδημοκρατικού, κεντροαριστερού χώρου. Και θέτουν ως τη μεγαλύτερη δυσκολία τη θέση και τη στάση της ηγετικής ομάδας του κόμματος και κυρίως του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τι σκέπτεστε...